Трамп ће одиграти за Путина – Црна Гора не може у НАТО?

Агенције
Трамп ће одиграти за Путина – Црна Гора не може у НАТО?

Долазак администрације Доналда Трампа на чело САД могао би да утиче на одлагање процеса приступања Црне Горе НАТО-у, пише вашингтонски "Рол Кол".

Како се наводи, одговоран за то би могао да буде предсједник Комитета за спољне послове Боб Коркер, коме се не свиђа идеја о још једној балканској држави у пакту.

Резолуцију којом би се Вашингтон сагласио са чланством некадашње југословенске државе у Алијанси треба да потпише Комитет, али није извјесно да ли и када ће се то догодити.

Могуће пролонгирање одлуке САД објаснио је члан Комитета из Демократске странке Бенџамин Кардин, који истиче да ће од републиканаца зависити коначан одговор.

"Приступање Црне Горе НАТО не треба да буде контроверзно. Имамо времена да то урадимо у овом сазиву, а ако то не учинимо, одиграћемо потез за Владимира Путина. Путин је урадио све да поремети изборе у Црној Гори како би зауставио ширење НАТО", навео је Кардин.

Он је ову изјаву за „Рол Кол" дао истог дана када је Коркер посјетио "Трампову кулу", сједиште бизниса Доналда Трампа, новоизабраног америчког предсједника, који је, како наводи вашингтонски лист, изразио жељу за ближим односима са Русијом.

Коркер, републиканац из Тенесија, био је један од кандидата за позицију државног секретара у Трамповој администрацији.

Ипак, републикански сенатор Џон Мекејн рекао је да он жели да се ратификација приступања Црне Горе НАТО-у заврши ове године.

"Нисам имао прилику да разговарам са Коркером, али се надам да можемо дјеловати што прије", рекао је Мекејн.

Демократски сенатор Крис Кунс рекао је да не зна разлог због којег Коркер одлаже усвајање протокола који је одлазећи предсједник САД Барак Обама доставио Сенату. Вашингтонски лист наводи да из Коркеровог кабинета нису добили одговор на питање због чега се процес одлаже.

Наводи се и да су извори из Демократске странке означили Коркера као особу која је директно одговорна за одлагање, додајући да је један од демократа рекао да је Коркер напустио сједницу на којој је требало да се разматра протокол.

Овај лист наводи и да Трампов тим за транзицију власти није одговорио да ли ће будући предсједник САД подржати пријем Црне Горе у НАТО прије него он ступи на дужност 20. јануара, као и да Бијела кућа није одговорила да ли су дали пристанак за одлагање ратификације протокола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана