Сви су се посвађали око ове фотографије напада на Њујорк

Агенције
Сви су се посвађали око ове фотографије напада на Њујорк

Фотографија Томаса Хопкера снимљена 11. септембра 2001, за вријеме напада на Свјетски трговински сектор у Њујорку изазвала је можда највеће полемике.

 Фотографија наиме приказује групу младих Њујорчана како безбрижно чаврљају на сунцу у парку у Бруклину.

Иза њих се види црни облак дима који се уздиже над Манхетеном, а све се догађа у тренутку најгорег терористичког напада у историји САД-а у којем је живот изгубило скоро три хиљаде људи.

Аутор је одлучио да фотографију неће објавити 2001., али је није објавио ни у књизи у којој су објављене све фотографије које су снимили фотографи агенције Магнум Фотос за коју је радио и Хопкер, а које су забиљежиле ужас терористичког напада.

Фотографија је службено објављена тек 2006. године, на пету годишњицу напада и одтада изазива бројне коментаре, преноси Express.hr.

Снимак је објављен тек 2006. на петогодишњицу напада и од тада изазива котроверзне коментаре.

Колумнист Њујорк Тајмса Френк Рич о тој је фотографији написао како показује колико су Американци пропустили како би извукли поуке из ове трагедије, али и пропустили прилику да се промијене и реформирају као народ.

"Млади људи на фотографији нису бездушни, они су само Американци", написао је.

Другим ријечима, у земљи у којој сви вјерују у боље сутра, млади на фотографији живе то боље сутра, упркос језивој сцени иза њихових леђа која је оставила вјечни ожиљак америчкој нацији.

Но, тумачење ове фотографије није наишло на разумијевање.

Мушкарац с десне стране фотографије Волтер Сипсер тврди да су он и његова дјевојка која се сунча на зидићу били у некој врсти шока, потпуно ужаснути с оним што им се догађа иза леђа.

Пар се пожалио да их је Хопкер сликао без њиховог знања и одобрења и да је криво приказао њихова осјећања и понашање.

Међу стотинама фотографија које су 11. септембра 2001. снимљене, ова се једино издваја као 'умјетничка', као ироничан, дистанциран приказ догађаја.

Према некима, ова фотографија говори и нешто друго - живот не престаје без обзира на тероризам, а људи на фотографији једноставно су живи, пише новинар Гуардијана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана