Сви се уздају у моћ оружја... Као пред Први светски рат

Срна
Сви се уздају у моћ оружја... Као пред Први светски рат

Београд - Пјонгјанг је саопштио да је успjешно тестирао хидрогенску бомбу, а према сателитским снимцима, детонација је довела до клизања земљишта.

Ево како о свему извештава њемачка штампа, преноси "Дојче веле".

"Шпигл" наводи да је Европска унија најавила сопствене санкције против Кимове диктатуре.

"Свијет нагађа да ли ће Кореја новим санкцијама и новим преговорима бити одвраћена од даљег нуклеарног наоружавања. Европска комисија се нада да ће бити тако – и зато је изјавила да ће подржати нацрт резолуције о ембаргу на продају нафте комунистичкој диктатури у Савјету безбједности. Но, опуномоћеница ЕУ за спољне послове Федерика Могерини рекла је да ће министри ЕУ на слиједећем састанку да разговарају и о додатним санкцијама ЕУ", наводи "Шпигл".

Они преносе ријечи дипломата да би нове санкције требало да отежају Северној Кореји набавку девиза.

"Могле би да погоде сјевернокорејске гастарбајтере или власнике бродова. Осим тога, размишља се и о томе да се нови чланови руководства Сјеверне Кореје додају на листу особа које не смеју да уђу у Европску унију, или чији би иметак у ЕУ могао да буде замрзнут. Шеф државе Ким Џонг Ун, на примјер, није на тој листи", истиче се у тексту у "Шпиглу".

Већ је јасно ко неће да подржи санкције Сјеверној Кореји, пише минхенски дневник "Зидојче цајтунг".

„Руски предсједник Владимир Путин је нове санкције окарактерисао као недјелотворне и бескорисне. Он је додуше осудио посљедњи атомски тест као провокативан, али је упозорио да конфликт не треба подгријавати војним средствима (...) Он не жели да подржи економске санкције против режима (у Пјонгјангу) и сматра да је апсурдно то што САД против Русије и Сјеверне Кореје примијењују исти закон о санкцијама а потом захтевају да Кремљ подржи санкције против Сјеверне Кореје."

"Зидојче цајтунг" пише и да се њемачка канцеларка Ангела Меркел у телефонском разговору са предсједником САД Трампом заузела за мирно рјешење конфликта.

"Портпарол владе у Берлину Штефен Зајберт рекао је да је Меркелова спремна да подржи нове санкције против Сјеверне Кореје. Меркелова и Трамп су, каже, сложни у оцијени да је посљедња нуклеарна проба нова и неприхватљива ескалација којој прибјегава сјевернокорејски режим. Зајберт је додао да међународна заједница мора да појача притисак на тај режим и да Савјет безбједности мора да хитно донесе нове санкције."

Информативни портал НТВ преноси да је амбасадор Сјеверне Кореје при Уједињеним нацијама Хан Тае Сонг послије шестог и досад највећег нуклеарног теста своје земље запретио Сједињеним Америчким Државама новим поклон-пакетом, како је то иронично рекао.

Он је и прије тога говорио да се нуклеарне пробе врше у циљу самоодбране, као и да ће та стратегија бити настављена "докле год буду настављане и како каже неодговорне провокације и бескорисни покушаји да се изврши притисак на Сјеверну Кореју."

А дневник "Тагесшпигл" јавља да је Антонио Гутереш, генерални секретар УН, упоредио тренутну кризу са избијањем Првог свјетског рата:

"А ријеч је о политичком ветерану... Гутереш се послужио и цитатом Кристофера Кларка, који у својој књизи 'Месечари' описује како су се европске силе у периоду пред Први свјетски рат постепено опраштале од мирнодопске политике. И не само то: све више су се уздале у моћ оружја и оружаних савеза, да би одједном схватиле – да се налазе у рату. Да се не би отишло тако далеко, ГутереШ је сада сам себе предложио за посредника у конфликту у случају Сјеверне Кореје."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана