САД траже одговор од Кине око Сјеверне Кореје

Танјуг
САД траже одговор од Кине око Сјеверне Кореје

Вашингтон - Бијела кућа је данас саопштила да се формално обратила Кини због сумње да је кинеска компанија Сјеверној Кореји продала дијелове за ракетни транспортер који је недавно приказан на војној паради у Пјонгјану, упркос ембаргу УН.

- Ми смо се обратили кинеској влади са којом се стално консултујемо око Сјеверне Кореје. САД ће наставити да сарађују са међународном заједницом, укључујући Кину, у спровођењу санкција против сјевернокорејског балистичког и нуклеарног програма - изјавио је секретар Бијеле куће за штампу Џеј Карни.

Вашингтон претпоставља да кинеска компанија "Хубеи Санђанг" Сјеверној Кореји није продала читаво возило и да је вјеровала да су дијелови које продаје намијењени за цивилну употребу, што значи да није било кршења међународног ембарга на подају оружја Пјонгјангу, рекао је Ројтерсу амерички званичник који је желио да остане анониман.

Он је казао да је кинеска фирма вјероватно продала дијелове посредничкој компанији која је коришћена да се сакрије прави идентитет купца.

Пекинг, једини важан савезник Сјеверне Кореје, демантовао је да је прекшио правила.

Неки западни војни стручњаци кажу да је модерни транспортер који је виђен на војној паради у Сјеверној Кореји кинеског дизајна, а вјероватно и поријекла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана