Руски гас грије источну обалу САД

Глас Српске
Руски гас грије источну обалу САД

Москва - Америци ће бити испоручен руски гас са тока "Џамал ЛНГ", а разлог је нагли пораст цијене овог енергента на источној обали САД - до невјероватних 6.300 долара за хиљаду кубних метара, због сњежне олује.

И ништа ту не би било спорно, наводе свјетски медији, да Русија није под својеврсним санкцијама запада.  

Дневник "Комерсант" наводи да ће САД бити испоручена прва серија течног природног гаса из пројекта "Џамал". Танкер "Гаселис", који припада француској компанији "Енџи", требало би да превезе гас из британске луке Ајлов Грин до америчког терминала "Еверет", који се налази у близини Бостона.

Како наводи лист, власник гаса је, при испоруци у луци Сабета, била малезијска компанија "Петронас", а затим је био препродаван, могуће и више пута. Ипак, према ријечима неколико саговорника, танкер "Гаселис" превози гас руског поријекла.

Танкер треба да стигне у САД 22. јануара, а тај терет је прва увозна пошиљка која ће доћи у "Еверет", још од 2014. године.

"Комерсант" наводи да је танкер постављен на утовар у британској луци након што је тамо крајем децембра истоварен танкер "Кристоф де Маржери" са првом пошиљком руског течног природног гаса.

Руски експерти из области енергетике наводе да су Американци због сплета околности били приморани да увезу гас, али да то неће бити дугорочан тренд.

Међутим, овај преседан је, како наводе стручњаци, показао флексибилност испорука руског гаса цијелом свијету - фактички, гас са Арктика може бити профитабилан и брзо достављен како у Велику Британију, тако и у САД.

Како наводе експерт, ово снабдијевање је потпуно у супротности са стратегијом развоја америчког тржишта, према којој САД треба да постану главни извозник течног природног гаса.

Ова ситуација показује да су све приче о томе да ће САД постати највећи играч на тржишту течног природног гаса преувеличане, сматрају експерти.

Амерички предсједник Доналд Трамп пријети да ће преплавити Европу јефтиним гасом и да ће је спасити од руске зависности, али САД још увијек нису у стању да обезбиједе ни своје потрошаче, наводи лист, а преноси "Спутњик".

Велика Британија

Недавно је и Велика Британија прва скинула ембарго са руског гаса. Иако је један од иницијатора увођења и продужавања санкција Русији, Уједињено краљевство се увелико снабдијева руским гасом, па је током новогодишњих празника добијало енергент из "Џамал ЛНГ" пројекта, односно гасовода у руском дијелу Арктика. Кључни гасовод у Сјеверном мору затворен је због оштећења. Посебни руски танкери-ледоломци допремили су гас на острво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана