Руска ракета видљива тек пред циљем

Глас Српске
Руска ракета видљива тек пред циљем

Москва - Замјеник министра одбране Русије Јуриј Борисов открива да се нова руска ракета на нуклеарни погон може открити тек на самом приласку циљу, те да је њене маневарске способности чине нерањивом.

Борисов наводи да ракета може да испоручи терет на било којој удаљености и да може да лети данима.

Борисов истиче да су руски стручњаци за нуклеарно оружје вјероватно први на свијету конструисали овакво оружје. Он им је захвалио што су "бајку преточили у стварност".

За вријеме тестирања потврђено је да нуклеарни погонски систем може постићи потребну снагу. Ракета стартује на обичан барутни погон, а касније се активира нуклеарни мотор.

- Специфичност ове ракете је у томе што је можда и спорија од хиперсоничног ножа, али лети по задатој путањи, избјегавајући неравнине терена на малој висини, што отежава њено откривање - прецизирао је Борисов.

О новој ракети први пут је говорио предсједник Русије Владимир Путин приликом обраћања Федералној скупштини Руске Федерације.

Њена специфичност је што не користи балистичку путању лета до циља, због чега су је руски инжењери опремили компактним нуклеарним погонским системом.

Неки западни стручњаци већ су објавили неколико чланака о новој ракети, коју су назвали "незаустављива".

Руси, међутим, још нису нашли право име за ово застрашујуће оружје.

Крстареће ракете нове генерације, подводни дронови, хиперсонична интерконтинентална ракета "авангард", која "удара попут метеора", застрашујућа ракета "сармат", коју на Западу зову "сатана", систем хиперсоничних ракета "кинжал", као и ласерско оружје - ново је руско оружје које је Владимир Путин представио у годишњем говору о стању нације почетком мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана