Расмусен: У Сирији потребан бх. модел

AA
Расмусен: У Сирији потребан бх. модел

Газиантеп - Бивши генерални секретар NATO-а Андерс Фог Расмусен изјавио је да међународна заједница мора помоћи да се у Сирији постигне политичко рјешење слично оном у Босни и Херцеговини којим је окончан рат од 1992. до 1995, јавља Анадолија (АА).

Расмусен је у говору на међународном симпозију "Мир, актери, проблеми и рјешења на Блиском истоку", одржаном на Универзитету " Hasan Kalyoncu" у Турској, истакао да се у свијету још увијек дешавају страшни ратови.

"Многи Сиријци су морали побјећи из своје земље. Бирали су или да живе под шаторима или да остану у рату. За многе од њих Турска значи сигурност", рекао је Расмусен.

Подсјетио је да се Сирија налази у грађанском рату због намјере Башара ал-Асада да задржи власт под сваку цијену. За Ирак је казао како је поприште секташких сукоба и земља са врло нестабилном влашћу.

Током говора се дотакао и терористичке организације ИСИС, нагласивши како та организација нема везе са исламом.

"Ова група нити представља ислам нити је држава. Дјелује само уз помоћ тероризма, насиља и убистава", казао је Расмусен.

Истакао је да је процес "Арапског прољећа", који још увијек траје у арапском свијету, покренула омладина у арапским земљама како би у будућности живјели у бољим условима живота и у слободи. Подсјетио је како је Асадов режим употребом силе реаговао против окупљених демонстраната на улицама.

"Режим је извео нападе против њих. Асад је одговорио војним трупама, тенковима и ракетама. Рат који је почео као рат за слободу претворио се у борбу за опстанак. То је, наравно, била прилика за дјеловање екстремних идеолошких група као што је ИСИС", казао је бивши генерални секретар NATO-а.

Ипак, сматра како би, како каже, бх. модел подјеле власти могао бити најадекватније рјешење за престанак сукоба и у Сирији.

"Сиријски режим је изразито тврдоглав и упоран, а опозиција дубоко подијељена. Овдје је могуће увести бх. модел. Значи, блага подјела. Моћ и власт расподијељени на ниво локалних заједница у оквиру државе. Наравно да ово није идеално рјешење. Вјерске, етничке и политичке подјеле у Сирији су дубље него на Балкану. Али, међународна заједница мора пронаћи рјешење у Сирији попут оног у Босни", истакао је Расмусен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана