Премијер Каталоније: Побједили смо о изборили право да живимо у независној држави!

Агенције
Премијер Каталоније: Побједили смо о изборили право да живимо у независној држави!

Барселона - Предсједник каталонске владе Карлес Пућдемон је рекао да су становници Каталоније изборили право да живе у независној држави.

Он је прогласио побједу опције "за" независност Каталоније на референдуму који је одржан у недјељу, а који шпанске власти сматрају неуставним.

Бирачка мјеста широм Каталоније затворена су у 20.00 по локалном времену, а гласачке кутије су однијете на "тајну локацију", пренијели су светски медији.

Он је истакао и да ће током предстојеће седмице прослиједити парламенту резултате гласања, како би све било урађено по принципима одржавања референдума.

Пућдемон се посебно обратио Каталонцима који су задобили повреде у нередима који су избили на дан референдума.

"Ви сте нас научили духу мирних људи који су жељели да гласају. Хвала вам. Шпанска држава је уписала срамотну страницу у својој историји односа према Каталонији. И то није први пут. Иако смо у Европској унији и у 21. вијеку, одговор државе је био исти – насиље и репресија. Ми смо рекли да је са тим готово", рекао је Пућдемон.

Потом се обратио и Европској унији.

"Желим да упутим директан захтјев Европи. Европска унија не смије да настави да гледа на другу страну. Ми смо Европљани који су трпјели директне прекршаје људских права. Неопходно је да се те вриједности поврате. Ми смо зарадили право да се наш глас чује, поштује и препозна. Милиони људи су се обратили јасно и гласно, ми имамо право да одлучимо о нашој слободи, будућности и животу у миру, ван државе у којој то не можемо. Данас смо добили право на независну државу", закључио је Пућдемон.

Током дана су се у Каталонији догодили велики нереди, повређено је више од 800 особа у сукобима присталица независности и полиције која је под контролом Мадрида.

Шпанска полиција је затворила 46 бирачких мјеста, 27 у Барселони, по шест у Тарагони и Ђирони и седам у Љеиди.

Цивилна гарда је интервенисала на такође 46 бирачких мјеста, 14 у Барселони, 12 у Тарагони, осам у Ђирони и 12 у Љеиди.

Огласила се и каталонска полиција, која је навела да је затворила 244 бирачких мјеста широм Каталоније.

Подсјетимо, каталонске власти су у недјељу ујутру отвориле 2.000 бирачких мјеста, тако да је већина биралишта остала отворена.

Премијер Шпаније Маријано Рахој се обратио јавности и истакао да "никакав референдум није одржан" и подсјетио да је Уставни суд Шпаније прогласио изјашњавање грађана Каталоније неуставним.

Са друге стране, портпарол каталонске владе Ђорди Туруљ је истакао да је "Шпанија данас била срамота Европске уније", као и да ће Мадрид одговарати пред међународним инстанцама због насиља које је шпанска полиција применила у покушају да спречи грађане да изађу на референдум.

Упркос томе, нико од високих званичника Европске уније се није огласио.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана