Отишао је посљедњи прави Рокфелер, а гдје ће благо

Б92
Отишао је посљедњи прави Рокфелер, а гдје ће благо

Милијардер, банкар и чувар своје династије, Дејвид Рокфелер преминуо је у 102. години живота.

Његов дјед био је Џон Д. Рокфелер, и у то вријеме далеко најбогатији човјек свијета, који је основао Стандард Оил у 19. вијеку "мајку" Ексон мобајла и Шеврона. Био је син Џона Д- Рокфелера Јр-а који је изградио Рокфелеров центар.

Дејвид је посљедњи живи унук првог милијардера у САД.

Након смрти браће и сестара је постао чувар богатства и човјек који је управљао једном од највећих пословних, али и филантропских империја на планети. Сви други Рокфелерови повезани су само рођачким везама.

Дејвид је као мали уживао у свим благодетима породичног богатства. Умио је, наводно да се вози ролере дуж Пете авеније у пратњи лимузине, ако би се он и његови пријатељи уморили. Био је и велики филантроп и љубитељ умјетности.

Рокфелер је неизмјерно волио Њујорк и играо је велику улогу у обликовању града какав га свијет данас познаје. Био је кључна фигура у рјешавању фискалних проблема у којима се NY нашао средином седамдесетих.

Познато презиме које је носио никада му није одмогло. Али он се трудио да буде дискретан и одмjерен, тако је бар говорио.

Волио је и да путује, а то је користио за ширење пословања банке, али и тиху дипломатију. Многи су вријеме проведено у иностранству кривили за лоше резултате банке у САД.

Иако породица Рокфелер није била власник више од пет одсто акција банке Chase Manhattan, она је за вријеме Дејвида који је банку водио седамдесетих била позната као "Дејвидова банка". Док је био на челу Chase од 1969. до 1981, Рокфелер је створио мрежу блиских односа са владама и мултинационалним компанијама па су неки аналитичари тврдили да банка има сопствену спољну политику.

Дејвиду су многи предсjедници нудли да буде министар финансија, међутим све их је одбио.

Портпарол породице каже да је Дејвид донирао готово двије милијарде долара

Банка Chase Manhatta повећала је своју вриједност са 4,8 милијарде долара 1946. када јој се придружио на 76,2 милијарда долара када се повукао у априлу 1981. Данас је дио банке Џи Пи Морган чејс

Према подацима магазина Форбс, богатство Рокфелера износи близу три и по милијарде долара.

Дејвис је иза себе оставио шесторо дјеце, али питање је ко ће наслиједити његово богатство, с обзиром да су се недавно у америчким медијима појавиле информације да ће он велики дио свог богатства оставити универзитету Харвард.

Медији сада спекулишу да Харвард добити најмање 100 милиона долара, док ће остатак бити подијељен у мање донације, и распоређен у породичне фондове, највјероватније за сваког од његово шесторо дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана