Опстанак или нестанак?

Срна
Опстанак или нестанак?

Брисел - Избори у Француској, Италији и Холандији пружиће одговор о будућности ЕУ и, можда већ у 2017. години, одредити њен правац према нестанку или настанку неке нове Уније.

Након изласка Велике Британије из ЕУ, све зависи од односа Њемачке и Француске, које су кључна осовина Уније.


У другом кругу предстојећих предсједничких избора у Француској аналитичири већ виде Франсоа Филона, конзервативног политичара из редова Републиканске странке, и Марин ле Пен, лидера Националног фронта, која важи за отвореног противника ЕУ.

Анкете дају предност Филону у другом кругу испред Ле Пенове. Он се залаже за ЕУ, али су његови ставови према Русији много мекши од ставова Брисела, а тражи и другачију политику Француске према мигрантима.

Ако би Ле Пенова постала предсједник, то би за ЕУ био ударац који не би успјела да преживи.

Она најављује напуштање евра, те понављање преговора о условима француског чланства у ЕУ, а онда и референдум о напуштању Уније.

Ако Марин ле Пен уђе у Јелисејску палату, "Брегзит" ће изгледати као "шетња по парку", у односу на оно што Унију тада очекује, наводи "Франс 24".

Италијани су све незадовољнији својим статусом у Унији. Након одласка премијера Матеа Ренција, великог заговорника Уније, нико са сигурношћу не може рећи шта ће се догађати са Италијом.

Предсједник Серђо Матарела не мора расписати изборе прије марта 2018. године, али политички аналитичари очекују да ће они бити одржани већ ове године.

Покрет "Пет звјездица", који воде комичар Бепе Грило и антиимигрантска "Сјеверна лига", жели ревизију италијанског учешћа у Унији. Италијани су незадовољни финансијским положајем и миграционом политиком.

Ренци је остао на челу владајуће Демократске странке, а италијански медији готово од самог његовог одступања спекулишу да планира повратак.

Према анкетама, његова странка има малу предност пред покретом "Пет звјездица".

Грило обећава референдум о напуштању евра, а изађе ли Италија из еврозоне, то би био огроман губитак за јединство Уније.

Холандија ће на опште изборе већ у марту, а као једна од главних тема наметнула се имиграција.

Странка слободе Герта Вилдерса има највеће шансе да освоји највише мандата на изборима, али се заговорници ЕУ надају да неће успјети да састави владу, будући да су све велике странке обећале да неће сарађивати са њим.

Вилдерс, који је недавно осуђен, али не и кажњен, због говора мржње, кампању базира на антиимигрантским ставовима и обећањима да ће расписати референдум о изласку из ЕУ.

Политички аналитичари и водећи европски медији упозоравају да ће, чак и ако противници ЕУ не побиједе у Француској, Италији и Холандији, доћи до раста анти-ЕУ расположења, јер мигрантска криза није завршена, а економска ситуација није санирана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана