Обамин вето одбијен - највећа срамота Сената

Танјуг
Обамин вето одбијен - највећа срамота Сената

Вашингтон - Бијела кућа је осудила је скоро једногласну одлуку америчког Сената да одбије вето предсједника Барака Обаме.

Обама је уложио вето на закон који би дозволио рођацима жртава терористичких напада на САД 11. септембра 2001. да за то туже владу Саудијске Арабије.

"Ово је највећа срамота коју је Сенат САД учинио вјероватно још од 1983", рекао је новинарима портпарол Бијеле куће Џош Ернест, подсјећајући на посљедњи случај када је Сенат уз велику већину гласова одбио предсједнички вето.

Саудијска Арабија и њени савезници упозоравају америчку законодавне органе да ће дозвољавање држављанима САД да туже саудијско краљевство због напада 2001. имати негативне посљедице, преноси АП.

Агенција наводи да Саудијска Арабија има арсенал оруђа којим би могла да узврати на америчке мјере, укључујући смањење званичних контаката, повлачење милијарди долара из привреде САД и убијеђивање блиских савезника Саудијаца у Савјету за сарадњу у Персијском заливу (ГЦ Ц) да умање сарадњу у борби против тероризма, инвестиције и приступ САД важним регионалним ваздушним базама.

"Ово би требало да буде јасно Америци и остатку свијета: Када је једна држава чланица ГЦ Ц неправедно узета као циљ, други стају око ње. Све државе ће стати уз Саудијску Арабију на сваки могући начин", тврди професор политичких наука на Универзитету Уједињених Арапских Емирата и стручњак за заливска питања, Абдулкалек Абдулах.

Данас је овај закон дошао јако близу ступања на снагу након што је амерички Сенат гласао да одбије вето који је на његову примјену ставио предсједник САД Барак Обама, а касније данас се очекује и гласање у Представничком дому Конгреса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана