Нови папа послао упозорење католицима

Агенције
Нови папа послао упозорење католицима

Ватикан - Папа Фрањо упозорио је вечерас вјернике на својој првој миси да ће Католичка црква постати “сажаљива невладина организација” без духовне обнове.

- Aко се не исповиједимо Христу, шта ће онда од нас бити? Постаћемо само једна сажаљива невладина организација. Били бисмо као дјеца која граде куле од пијеска, а онда се све срушИ - рекао је нови поглавар Католичке цркве у Сикстинској капели.

Коментатори оцјењују да нови папа није губио вријеме да своју нову функцију обиљежи личним печатом.

Чињеница да ће се папа Фрањо састати са представницима медија на специјалној аудијенцији већ у суботу, 16. марта, сугерише да молитве можда нису довољне за рјешавање деликатне ситуације у којој се налази Католичка црква, пренио је Би-Би-Си.

Једна од првих особа која је јутрос позвана на састанак са папом био је Федерико Ломбарди, шеф ватиканског радија и ватиканске службе за односе са медијима.

Радијом већ годинама управљају језуити, а нови папа је члан овог вјерског реда.

У вријеме Бенедиктовог понтификата, Ломбарди није имао приступ папи, него је примао наређења од ватиканског државног секретаријата, али то се промијенило преко ноћи.

Aналитичари сматрају да је папа Фрањо конзервативан у погледу црквене доктрине, али да би могао да буде потенцијални реформатор ватиканске бирократије.

Нови поглавар Католичке цркве јутрос је одбио да користи специјални аутомобил резервисан за папу и у Ватикан је дошао аутобусом са осталим кардиналима, без посебне пратње.

Он је претходно спаковао ствари у црквеном конаку у којем је боравио током конклаве у центру Рима и лично платио рачун за своју собу да би дао добар примјер, изјавио је Ломбарди.

Папа Фрањо сутра ће се састати са свим кардиналима, укључујући оне који због тога што су старији од 80 година нису могли да учествују у конклави.

Ломбарди је рекао да ће Фрањо ускоро посјетити свог претходника Бенедикта у његовој резиденцији Кастел Гандолфо.

Папа одбио златни крст: Носите га ви, мени је добар и мој жељезни

Одмах по избору за врховног поглавара Католичке цркве, папа Фрањо је показао своју скромност и одлучност. Наиме, након што је по проглашењу одведен у Собу суза, у којој је требао обући бијелу папинску одјећу и ставити златни крст око врата, Хорхе Марио Бергољо је одбио то учинити.

Након што му је водитељ литургијских славља Гуидо Марини у Соби суза помогао да се обуче, покушао му је ставити црвени плашт од баршуна и златни крст.

Но, папа Фрањо је то одлучно одбио и замало се посвађао са Маринијем. "Тај ви себи ставите. Ја ћу задржати свој жељезни који имам откако сам постао бискуп", казао је, а пише талијански Соле24.

Промјене у његовом понашању није било ни јутрос. Новоизабрани папа је након мисе отишао у хотел за клер, у којем су кардинали боравили од почетка конклава, гдје је намјеравао узети своје ствари.

"Како би показао добар примјер, папа је платио рачун за смјештај", рекао је портпарол Ватикана Федерико Ломбарди.

Папа је протестовао и када је добио пратњу за одлазак на јутарњу мису у базилику Санта Мариа Маџиоре.

"Мени не требају тјелохранитељи. Нисам угрожен", казао је, но његова негодовања су била узалудна јер није запамћено да један папа слободно хода улицама Рима.

Комарица: Пробуђене су нове наде, папа одушевио Римљане

Избор аргентинског кардинала Хорхе Марио Бергољо за новог папу представља „један нови вјетар", оцијенио је бањалучки бискуп монсињор Фрањо Комарица. Пробуђене су нове наде – рекао је бањалучки бискуп у телефонској изјави из Рима, гдје је пратио избор новог папе, те нагласио да је нарочито врло радостан што је тако брзо изабран нови поглавар Католичке цркве.

- Он представља једно одређено изненађење, нарочито за новинаре, али не за све оне који су га познавали, а поготово не за вјернике, који су се молили да дође папа који ће у ова савремена времена моћи и Цркви и цијелом свијету служити у име Католичке цркве – казао је бискуп бањалучки.

Прве реакције и дојмови вјерника су, како је пренио бискуп, да је Папа наступио врло понизно, скромно и отворено те да се одмах приближио „обичном" народу.

- Одушевио је овдје и Римљане, али и својом једноставношћу и многе друге који су пратили избор папе – казао је бискуп Комарица.

Од новог поглавара Католичке цркве очекују, казао је, да пружи оно што треба унутар црквених редова у садашњој ситуацији те покаже став Цркве у вези с глобалним проблемима, посебно када је у питању промовисање и заштита људских права и достојанства човјека, заузимање за обесправљење и за сиромашне, јер долази као представник Јужне Америке, гдје је сиромаштво и обесправљеност на далеко вишем нивоу него што је то случај у европским земљама.

-Захваљујемо Богу сви заједно на овоме – казао је бискуп бањалучки и најавио је да ће се у свим жупама Бањалучке бискупије одржати и мисе захвалице након избора папе.

Казао је и да је Папа јуче у обраћању вјерницима на препуном Тргу светог Петра молио за благослов, прије него што он благослови вјернике.

-То је Црква. Снага Духа божијег у цркви и то ће сигурно уродити и многим плодовима. Нека Бог помогне да користимо дарове Духа божијег које имамо сваки на свом мјесту, да учинимо што више добра у нашој животној средини – закључио је бањалучки бискуп Франко Комарица.

Нови папа добар и за Русију

Представник Руске православне цркве у Јужној Америци, епископ каракаски Јоан, изјавио је да новоизабрани папа Фрањо "има добар однос према Русији".

Он је навео и да новог папу карактерише "скромност", преноси Итар-Тас.

По његовим ријечима, бивши архиепископ Буенос Ајреса Хорхе Марио Бергољо сваке је године присуствовао Божићној литургији у православној цркви у аргентинској престоници и одржавао тјесне и пријатељске односе с православним духовницима у Аргентини. Новом папи стигла честитика и од Владимира Путина.

"Увијек га је красила једноставност и скромност у комуникацији са људима. У Буенос Ајресу је више волио да користи јавни превоз, аутобус или метро. Када су му предлагали да се пребаци таксијем, он је љубазно одбијао, говорећи да ће сам", навео је епископ Јоан.

По његовим ријечима, у децембру прошле године била је одржана изложба руских православних икона, захваљујући будућем папи.

Навео је да руски организатори никако нису могли да нађу изложбену салу, јер су све биле заузете годину да унапријед и да су помоћ затражили од архиепископа Буенос Ајреса Хорхеа Марија Бергоља.

"Захваљујући његовој личној наредби, за више од 80 икона савремених руских мајстора додјељена је сала за изложбе престижног Католичког универзитета Аргентине. Изложба која је била у току била је привремено склоњена", навео је епископ Јоан.

Предсједник Русије Владимир Путин честитао је папи Фрањи избор на мјесто поглавара Римокатоличке цркве и изразио увјерење да ће бити конструктивна сарадња Русије и Ватикана.

"Убјеђен сам да ће се конструктивна сарадња Русије и Ватикана и даље успјешно развијати на основу хришћанских вриједности које нас обједињују", пише у Путиновој честитки.

Путин је пожелео папи Фрањи плодотворан рад на јачању мира и на унапређењу међуцивилизацијског и међувјерског дијалога.

Кардинал Пуљић: Папа ме одмах препознао и рекао Ти долазиш из Цркве мученика

Врхбосански надбискуп кардинал Винко Пуљић рекао је данас како му је, поздрављајући га, новоизабрани папа Фрањо синоћ у Сикстинској капели рекао да долази из трпеће Цркве, показујући тиме како има разумијевања за овдашњу ситуацију.

Чим сам му пришао поздравио ме тим ријечима, без икаквог мог представљања знао је одакле долазим, а иако нисмо дуго разговарали, самим тиме што је рекао из "Цркве мученика, трпеће Цркве" одмах ми је било јасно да има разумијевања за нашу ситуацију, рекао је кардинал Пуљић у разговору за Хрватски католички радио, описујући сусрет с Папом када су му кардинали лично обећавали послушност.

"За мене су ово поновно биле духовне вјежбе у којима сам доживио Цркву изнутра која је сасвим нешто друго од оног што свјетовни медији објављују. Католичка Црква није везана ни за континент ни за народ. И то је управо одисало кроз цијело вријеме наших размишљања и кроз вријеме избора", устврдио је Пуљић.

Сматра знаковитим што папа долази изван Европе, с континента на којем се налази највећи број католика, што је узео име Фрањо и први је папа исусовац. То је врло знаковито, а посебно ће то бити врло знаковито и за исусовце и за фрањевце, и за цијелу Јужну Америку, заправо и за цијели свијет. Папа који води Цркву Католичку, која није затворена у један континент, него постоји за цијели свијет, коментирао је Пуљић.

Говорећи о спонтаности и понизности у првом Папином обраћању 'граду и свијету', кардинал Пуљић је изразио увјерење да је он, као човјек који је проживио сиромаштво са својим народом и који на свој начин преживљава сиромаштво, одгојен у духу да има срце за човјека, а не да буде укалупљен.

"Одмах се видјело да заузима јасан став, човјек је Цркве, човјек Кристов, човјек вјере, човјек молитве, посебно је Госпин човјек, и он ће сигурно из тог духа побожности итекако имати срца за човјека", додао је.

Рекао је и да је новом папи зажелио снагу Духа Светога да може као папа одговорити у овом временима водећи Цркву "јер ово су заиста изазовна времена за Цркву када треба Црква поновно храбро, вјеродостојно навијештати и свједочити".

Пуљић сматра да је избором имена Фрањо, Папа желио упутити посебну поруку фрањевачком реду, али и цијелој Католичкој Цркви те "у једноставности навијештати и свједочити еванђеље". То је заправо и смисао његова наступа у којем је показао да управо такав жели бити", устврдио је.

Коментирао је и интензивну молитвену потпору цијеле Цркве која је пратила кардинале у избору 266. папе. "Од најмањег човјека па до највиших црквених структура, сви били укључени у ту молитву. И мислим да сам овај пут у конклавама осјетио већу молитвену повезаност, него у онима 2005., посебно кроз поруке и е-маилове које сам добио прије уласка у конклаве, тако да сам према томе могао закључити колико су људи сензибилизирани за молитву, да истински Дух Свети дјелује. И то што су молили то су и измолили", рекао је.

Говорећи о томе колико профил папе Фрање одговара ономе што је о њему уочи избора рекао декан Кардиналског збора Ангело Содано на миси "про елигендо Понтифице", рекао је да и јест бит једнога папе да сам исповиједи вјеру и да сам утврди браћу у вјери.

Изразио је увјерење да ће овај Папа бити довољно храбар да уз снагу вјере надиђе све изазове који су, напоменуо је, велики и не баш безазлени, но "снага вјере може надићи све те изазове и Црква ће побиједити свједочећи и остајући вјерна Богу".

Устоличење Фрање Првог 19. марта

 Новоизабрани папа Фрањо Први биће устоличен у уторак, 19. марта, саопштио је синоћ портпарол Ватикана Федерико Ломбарди, преносе агенције.

Свечана миса почеће у базилици Светог Петра у 9:30 часова, саопштено је из Ватикана.

Церемонија устоличења нема црквеноправно значење, пошто сам избор и његово прихватање, представљају почетак понтификата.

Приликом устоличења, папа добија “рибаров прстен” и палијум, док је укинута некадашња пракса да му се на главу ставља круна, тиара.

Нови папа је након што је изабран телефоном разговарао са претходником папом Бенедиктом Шеснаестим и поручио да намјерава да се са њим састане ускоро.

Термин састанка још није утврђен.

Папа одабрао име Фрањо без римског нумерала

Аргентински кардинал Хорхе Марио Бергољо нови поглавар Римокатоличке цркве, одабрао је име Фрањо без римског нумерала.

Портпарол Ватикана Федерико Ломбарди је, у настојању да разјасни забуне око имена настале послије именовања новог папе, рекао да је кардинал Жан-Луј Торан објавио да је нови папа Фрањо.

- Постаће Фрањо Први, пошто будемо имали Фрању Другог - рекао је Ломбарди.

Новоизабрани папа је први који је одабарао име Фрањо, у част светог Фрање Асишког.

Кардинал Хорхе Марио Бергољо из Буенос Аиреса је нови папа, први папа језуит икада који ће носити име Фрањо Први.

У складу са правилима језуитског реда, Фрањо први живи скромно, готово аскетски.

Како јављају свјетски медији, избор кардинала Бергоља за новог папу, представља велико изненађење, будући да његово име није било међу фаворитима.

Бергољо као кардинал није имао своју бискупију него је радио римској курији.

Поред тога што је први припадник језуитског реда, Фрањо Први је и први поглавар Римокатоличке цркве са америчког континента.

Бијели дим извио се вечерас над Сикстинском капелом у Ватикану, што значи да су кардинали изабрали папу током трећег гласања на тајној конклави.

Сат времена послије избора, папа Фрањо обратио се са балкона базилике Светог Петра хиљадама окупљених вјерника на истоименом тргу у Ватикану.

Нови папа се захвалио вјерницима на добродошлици и позвао их да се помоле за његовог претходника Бенедикта Шеснаестог.

- Почнимо да радимо заједно, ходајући заједно у Римској цркви која руководи осталим црквама. Молимо се једни за друге и за цијели свијет, поручио је он.

Папа је изразио наду да ће пут којим ће ићи бити "плодоносан за евангелизацију овог дивног града".

Нови папа је благословио окупљене вјернике, али их је прије тога замолио за услугу – да се они помоле Богу, како би Бог благословио њега.

- Браћо и сестро, остављам вас сад. Видјећемо се ускоро. Желим вам добро вече и лаку ноћ - рекао је папа Фрањо и повукао се назад у базилику.

Новоизабрани папа одлучио се за име Фрањо Први.

Папе су у прошлости најчешће бирали слиједећа имена: Јован (21 пут), Гргур (16 пута), Бенедикт (15 пута) и Климент (14 пута).

Папа Фрањо је најбрже изабрани папа од 1939. године и када је Пије Дванаести такође изабран у трећем кругу гласања, другог дана конклаве.

Сикстинска капела је за посjетиоце затворена прошлог уторка, а у суботу је на њен кров монтиран димњак, као традиционално средство комуникације кардинала у конклавама са спољним свијетом о резултату својих гласања.

Монтиране су и двије пећи у којима се спаљују гласачки листићи кардинала.

Нови папа је изабран у трећем гласању, након што је црни дим јутрос и синоћ означио да ниједан од кардинала није добио потребну двотрећинску већину, односно подршку бар 77 присутних кардинала.

Ko је Хорхе Марио Бергољо?

По први пут на чело Римокатоличке цркве дошао је кардинал из Јужне Америке, 76-годишњи Аргентинац Хорхе Марио Бергољо из Буенос Ајреса.

Нови папа, 266. по реду, први је који је узео име Фрањo (Франсис) и први је језуит у Светој столици.

Описују га ријечима: скроман, модерних схватања, борац за сиромашне...

Рођен је 17. децембра 1936. године у италијанској породици у Буенос Ајресу, дипломирао је на Теолошком факултету у Сан Мигелу.

Цијели живот је провео у домовини, гдје је предавао и радио на ширењу вјере.

Реду језуита приступио је 1969. године.

Папа Јован Павле Други именовао га је за кардинала 2001. године.

Има четворо браће и сестара, син је италијанских имиграната, а отац му је био радник на жељезници.

Осим матерњег шпанског говори италијански и њемачки језик.

Познат је као свештеник који је показао изразито добар осјећај за "вруће теме", а сматра се и једним од већих иноватора у својој земљи и много је допринио модернизацији иначе веома конзервативне аргентинске цркве.

Бергоља краси изузетна скромност и познат је по повученом животу, због чега је можда и изабрао име свеца из 12. вијека, који је живио аскетским начином живота и био потпуно посвећен дјелима милосрђа.

- Његова репутација скромности и једноставности живота најбоље је представљена чињеницом да "принц цркве" бира да живи у скромном станчићу умјесто у палати која му као надбискупу Буеонс Ајреса припада. Умјесто да га шофер вози на посао, он у своју цркву иде градским аутобусом, а увијек сам кува скромна јела за себе - наводе агенције.

Има бројне сљедбенике и због практичног приступа проблемима и због ангажмана у борби против сиромаштва.

Када је именован за кардинала наговорио је стотине Аргентинаца који су жељели да дођу на свечаност и прославу у Рим да новац умјесто за авионске карте поклоне сиромашнима.

Бергољо је на конклавама у Ватикану 2005. године према наводима медија био другопласирани, одмах иза тада изабраног папе Бенедикта Шеснаестог, што никада није потврђено.

Ипак, овогодишњи брзи избор новог поглавара Римокатоличке цркве иде у прилог тим тврдњама.

Иако су му аналитичари и кладионице давали мале шансе (чувени Педи пауер је исплаћивао 33 фунте за једну уложену на његов избор) неке агенције су га сматрале фаворитом из сјенке баш због тога што се сматра да је Ватикану потребан неко ко ће унијети новине.

О томе шта би Бергољо могао да учини говоре и слиједећи његови ставови и детаљи из каријере:

  • вјерује у контрацепцију, због борбе против ширења болести
  • отворен је за дијалог са другим вјерама
  • нема иза себе терет било каквих секс скандала који су тресли Римокатоличку цркву
  • вјерује се да би реформа курије била на врху његове листе приоритета


Иако је либералних схватања, оштро се противио одлуци власти да 2010. године одобри истополне бракове у Аргентини истичући да дјеца заслужују да их подижу и образују отац и мајка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана