Нови мафијаши заборавили на закон ћутања, сви на Фејсбуку

Агенције
Нови мафијаши заборавили на закон ћутања, сви на Фејсбуку

Напуљ - Не тако давно, сваки мафијаш који је иоле држао до себе поштовао је закон ћутања од којег је зависило његово преживљавање.

Бернардо Провенцано, легендарни "бос свих босова" сицилијанске Коза Ностре, довео је овај кодекс до савршенства.

Оптужен за убиство 1963. године, успио је да измиче властима пуне 43 године прије него што је ухапшен 2006. у свом родном граду Корлеонеу, који је Кополин гангстерски еп "Кум" прославио у свијету.

Провенцано, данас 81-годишњи старац на доживотној робији, успио је да се одржи на челу злогласне криминалистичке организације захваљујући "омерти" - мафијашком закону ћутања,  и давању наређења ручно писаним, шифрираним порукама, тзв. "пицинима", које су достављали њему најоданији сарадници.

 За нову генерацију мафијаша, међутим, овакав начин живота је непојмљив.

Они су млади, згодни и воле да се размећу парама. Њихови идоли су гангстери попут Тонија Монтане, јунака холивудског класика "Лице с ожиљком" (Сцарфаце) и "бесмртни" Ћиро Ди Марцио, млади мафијашки бос из "Гоморе", италијанске ТВ серије о напуљској мафији.

Нове вође имају једва завршену средњу школу, али знају како да креирају измишљен идентитет на Фејсбуку и користе друштвене мреже да би упутили претње, продали дрогу и тражили рекет.

Нино Спањуоло, 30-годишњи шеф Каморе у мјесту Кастеламаре ди Стабија, близу Напуља, себе је представио као "бизнисмена" на својој Фејсбук страници коју је испунио гламурозним личним фотографијама и сликом торте са два пиштоља од чоколаде и шлагом исписаном легендарном реченицом из Скарфејса.

Када је упуцан у ногу, у једном нападу прије двије године, употребио је Фејсбук да би се захвалио родбини на подршци и упутио упозорење својим непријатељима: "Око за око, зуб за зуб. Без милости за оне који су ти нанијели зло".

Кочоперни 28-годишњи сицилијански мафијаш Доменико Палацато, који је ухапшен ове године, на Фејсбуку је имао страницу са фотографијама на којима вози глисер и забавља се у лимузини. Био је међу 95 криминалаца који су ухапшени у јуну у Палерму у оквиру "Операције апокалипса".

Италијанска полиција пронашла је и ухватила Антонина Лауричелу и Пасквалеа Манфредија помоћу Фејсбука о којем су ова два мафијаша очигледно била зависна.

Манфреди, који је себи дао надимак "Скарфејс", био је шеф злогласне Ндрангете.

Напуљски тужилац Антонело Ардитуро наводи да је Фејсбук опасно пропагандно средство мафије и да су млади људи посебно угрожени јер нису кадри да препознају криминалце на друштвеној мрежи.

"Тешко је изнаћи начине како да се томе супротставимо", истакао је он, преноси лондонски "Телеграф".

Нова ТВ серија "Гомора", чији је циљ да разоткрије мафијашке митове, заправо као да инспирише нову генерацију криминалаца.

Редитељ серије Стефано Солима каже да је био изненађен колико је ова туробна драма, снимљена у Скампији, једном од напуљских предграђа, познатом по високој стопи криминала, налик свакодневном животу.

"Док смо били у Скампији, снимајући сцену у којој је један кафић дигнут у ваздух, то се заиста догодило на само неколико корака од нас", казао је Солима за лист "Месађеро".

Серија, заснована на истоименом бестселеру Роберта Савијана, привукла је близу 700.000 гледалаца сваке недјеље током прве сезоне приказивања, а тренутно је у току снимање друге сезоне.

"Реалност је јача од било ког романа. Треба само да је снимите", закључио је Солима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана