Маршалска острва туже САД

Танјуг
Маршалска острва туже САД

Маџуро - Маршалска острва поднijела су данас тужбу Међународном суду правде у Хагу против САД и још осам земаља са нуклеарним оружјем.

Маршалска острва поднijела су данас тужбу Међународном суду правде у Хагу против САД и још осам земаља са нуклеарним оружјем, због тога што нису испуниле своју обавезу да преговарају о нуклеарном разоружању.

Маршали, острвска република у централном Пацифику, 1950-тих година били су мjесто масовних америчких нуклеарних проба, пренијела је агенција Ројтерс.

Та земља оптужила је девет држава са нуклеарним оружјем за "флагрантно кршење међународног права", пошто нису наставиле преговоре као што је захтјевано на основу Споразума о неширењу нуклеарног оружја из 1968. године.

Посебна тужба против САД предата је федералном суду у Сан Франциску, док су тужбе против свих девет држава предате Медјународном суду правде у Хагу.

Између 1946. и 1958. године, САД су извеле на острвима пробе хидрогенске и атомске бомбе, а највећи нуклеарни тест САД изведен је 1. марта 1954. године на острву Бикини Атол са ослобођеном енергијом од 15 мегатона.

Влада Маршалских острва саопштила је да је експлозија била 1.000 пута јача од оне у Хирошими.

Министар спољних послова маршалских острва Тони де Брум истакао је да се та земља бори да више нико никада на земљи не искуси страхоте и патњу које је искусио народ Маршалских острва због нуклеарног оружја.


"Континуирано присуство нуклеарног оружја и страшан ризик који пријети свијету, нас све угрожава", додао је Брум.

Земље против којих је поднијета тузба, поред САД, су Русија, Велика Британија, Француска, Кина, Израел, Индија, Пакистан и Северна Кореја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана