Макрон најавио “правила” за ислам у Француској

Агенције
Макрон најавио “правила” за ислам у Француској

Париз - Француски предсједник Емануел Макрон у понедјељак је најавио да ће се почети радити на “оквирима и правилима” за ислам у Француској, пишу агенције.

У свом годишњем обраћању на заједничкој сједници парламента француски предсједник је рекао да “Француска нема разлога имати више проблема с исламом него с било којом другом религијом”.

Рекао је да “постоји радикално, агресивно читање ислама које доводи у питање наша правила и законе као слободне државе и друштва чија начела не слушају вјерске пароле”.

Француске владе годинама настоје докучити како се носити с растућом популарношћу крутих и радикалних тумачења ислама у сиромашним предграђима с великим удјелом становништва усељеничког поријекла.

Макрон је рекао да “голема већина” француских муслимана одобрава секуларност гдје “друштво и држава поштују вјернике, а вјерници поштују друштво и начела државе која припада свима”.

“Зато ћемо, почевши од јесени, разјаснити ту ситуацију дајући исламу оквир и правила, уз јамство да ће свагдје бити практикован у складу са законима Републике”, рекао је.

“Учинићемо то с француским народом који припада тој религији и његовим представницима”, обећао је.

Строги француски закон о раздвајању државе и цркве и непостојање хијерархије у сунитском исламу француским је властима до сада отежавао налажење суговорника, односно организације која би могла наступати као исламско вјерско водство.

Права граница Европе је она која дијели прогресивне од националиста

У свом говору Макрон је, међу осталим, рекао и да је права граница у Европи она које дијели “прогресивне” од “националиста” и настојао одговорити на критике да предсједник припада елитама.

“Стварна граница која пролази Европом је данас она која дијели прогресивне од националиста. (...) Биће тешко, али је борба јасно постављена”, рекао је Макрон и најавио да ће она бити “у средишту европских избора 2019. године”.

Европски избори 2019. године су од кључне важности, оцијенио је Макрон који се залаже за обнову европског пројекта у правцу “сувереније, уједињеније и демократскије Европе”.

“Како се у срцу било какве пријетње налази и велика прилика, на овој кризи ћемо наћи кључеве европске моћи, европске независности, европске свијести сутрашњице, након 70 година мира током којих смо пречесто из вида губили сам смисао Европе “, наставио је Емануел Макрон.

Говорећи о “француском пројекту” реформе Европе, који се суочава са слабљењем њемачке канцеларке Ангеле Меркел и сталним успоном популизма, па и у државама оснивачима Уније попут Италије, Емануел Макрон је рекао да је тај пројект већ остварио “реални напредак за који су неки мислили да је немогућ”.

Француски предсједник је у свом говору настојао и узвратити критичарима који су га назвали “предсједником богатих” и оптужили га да је елитист, арогантан и без додира с народом.

Његов је 90-минутни говор у многим аспектима био признање да је од себе отуђио један дио бирача, посебице низом реформи које иду у прилог пословном сектору, но истакнуо је да су оне биле потребне како би оживјеле привреду и оснажиле Француску.

“Знам да не могу све, знам да не могу у свему успјети”, рекао је посланицима бивши банкар и себе назвао “скромним али одлучним”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана