Мадуро поручио: Казнићу издајнике

Агенције
Мадуро поручио: Казнићу издајнике

Венецуела - Предсједник Венецуеле Николас Мадуро, чији легитимитет оспоравају опозициони вођа Хуан Гваидо и дио његових сународника, позвао је војску да се бори против издајника и пучиста.

 Поручио је да неће оклијевати да затвори и суди свима које сматра одговорним за неуспјелу војну побуну на коју је позвао Гваидо.

“Да, ми смо у пуној борби, морал треба да буде на највишем нивоу у овој борби да би се разоружале све издајице, сви пучисти”, рекао је Мадуро, окружен војницима.

Он је ово изјавио два дана пошто припадници безбједносних снага нису одговорили на позив Гваида да се побуне против њега. Ипак, Гваидо је позвао на јачање протеста у земљи да би се натјерао Мадуро да оде са власти.

Мадуро тврди да опозиција покушава да изазове крвопролиће у Каракасу од неуспјелог покушаја Гваида да преузме власт:

“Нећу имати никаквих оклијевања када суд нареди да ставим иза решетака одговорне за тај криминални пуч”, рекао је Мадуро.

Мадуро, истовремено, тврди и да је државни удар из Бијеле куће организовао Џон Болтон, савјетник за националну безбједност америчког предсједника Доналда Трампа. И према подацима америчког дневника “Вашингтон пост”, Трамп говори да Болтон жели да га увуче у рат у Венецуели, а заправо нема жељу за инвазијом, већ се ограничио на пооштравање санкција против венецуеланске војске и Кубе.

“Наредних дана показаћу ко је ковао завјеру и даћу доказе да су то радили, да народ зна ко су издајице и да суд ради свој посао”, рекао је Мадуро и додао да “ни меци ни пушке неће омогућити да предсједник марионета влада из предсједничке палате Мирафлорес” у Каракасу.

Полиција Венецуеле је претходног дана на учеснике протеста опозиције у Каракасу испалила сузавац, док су демонстранти бацали Молотовљеве коктеле. Истовремено, у Каракасу су организоване провладине демонстрације. Гваидо, у међувремену, поручује да су демонстрације неповратан процес:

На правом смо путу, нема повратка, поручио је Гваидо, најављујући серију штрајкова који би, на крају, довели до генералног штрајка.

У сукобима опозиције и полиције је повређено више од 70 људи, од којих је двоје задобило простријелне ране. Једна жена је погинула. Министар одбране Венецуеле Владимир Падрино Лопес рекао је да је повређено и осам припадника полицијских снага.

Венецуела: Суд издао налог за хапшење Лопеса

Венецуелански суд данас је издао налог за хапшење опозиционог политичара Леополда Лопеса због кршења судског налога о кућном притвору из 2017. године, објављено је на сајту суда.

Како преноси Ројтерс, Лопес је у уторак напустио свој дом у Каракасу како би се појавио поред опозиционог лидера Хуана Гваида на скупу против предсједника Николаса Мадура.

Касније тог дана, он се пребацио у резиденцију шпанског амбасадора у Каракасу, јавља Ројтерс.

Лавров: Мобилизација земаља ЕУ

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је током телефонског разговора са америчким државним секретаром Мајклом Помпеом постигао договор да се наставе контакти у Венецуели. Претходно је рекао да ће Русија мобилисати напоре држава ЕУ које поштују Повељу УН за борбу против америчких планова у Венецуели. “Ставови су неспојиви, али спремни смо да разговарамо”, напоменуо је Лавров. Он је одбацио као неистините тврдње америчких званичника да је Москва тражила од Мадура да не напусти Венецуелу усљед растућих немира. Амерички државни секретар Мајк Помпео затражио је претходно да Русија прекине да се мијеша у сукубе у Венецуели. Прије тога му је Лавров поручио да ће, ако САД наставе агресивне потезе против Венецуеле, то имати страшне посљедице.

Главни “јастреб” Болтон

“Вашингтон пост” пише да су током састанка у Бијелој кући прошле недјеље Болтонови помоћници више пута прекидали заменика предсједника Комитета начелника штабова Оружаних снага САД Пола Селвија и од њега тражили опције војног рјешења кризе, да је обично учтиви генерал најзад тако јако ударио у сто да је његов прстен оставио пукотину на површини. Састанак је тада прекинут, а обје стране су отишле незадовољне. Како јавља “Фокс бизнис”, амерички предсједник Трамп је назвао ситуацију у Венецуели ужасном и обећао да ће се наредне недјеље “много тога десити”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана