Лавров: Највећу опасност у Сирији представљају терористи које подржавају САД

Срна
Лавров: Највећу опасност у Сирији представљају терористи које подржавају САД

Највећа опасност у Сирији су штићеници САД из разних милитантних група, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Ако се размотри ко представља највећу опасност, то су штићеници Сједињених Америчких Држава, различити страни терористи, борци који се прикључују оним групама оружане опозиције које подржавају САД“, рекао је Лавров.

Он је додао да Москва има много питања за Вашингтон о америчкој мисији у Сирији.

„Што се тиче Абу Камала, то није једини случај када САД спашавају терористе. Сјећамо се како је при заузимању Раке, а пре тога Мосула у Ираку, отварале фигуративне капије за ИД. Има много питања за САД и у вези са тиме какви су њихови циљеви у Сирији, јер ми је амерички државни секретар Рекс Тилерсон више пута говорио да је једини амерички циљ у Сирији уништавање ИД-а“, рекао је Лавров.

Министар је навео да је Москва са Вашингтоном разговарала рад зона деескалације на југозападу Сирије и то је отворени споразум, чији текст можете да прочитате.

„Оно што смо конкретно разговарали са Американцима је механизам функционисања зона деескалације на југозападу Сирије“, изјавио је министар.

„Овај споразум је отворен, његов текст можете прочитати. У његовој припреми осим нас и Американаца су учествовали представници Јордана. Одржане су консултације са Израелом, с обзиром да се ова зона налази у непосредној близини Голанских висоравни“, истакао је Лавров.

На преговорима са САД није говорило о повлачењу проиранских снага из Сирије, коментарисао је Лавров изјаве Стејт департмента о одређеним споразумима са Русијом о повлачењу проиранских формација из Сирије.

„Није било речи ни о каквом Ирану, а камоли о проиранским формацијама“, изјавио је руски министар додајући: „Када говоримо о проиранским снагама, вјероватно ће неко бити у искушењу да скоро читаву сиријску војску назове проиранском. Зар би она требало да капитулира? По мом мишљењу, то су пусте жеље“, додао је Лавров.

Он је додао да Москва сматра да ће успјеху Женевског процеса о Сирији помоћи разговори у Астани и сазивање Конгреса сиријског националног дијалога.

Лавров је нагласио да су успјеси Астанског процеса о Сирији допринијели да спољни играчи престану да подржавају захтјеве опозиције за хитну смјену режима предсједника Сирије Башара Асада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана