Кобане послије ИД - град духова

Агенције
Кобане послије ИД - град духова

Кобане -- Исламска држава је признала пораз у сиријском граду Кобане, а први избјегли становници тог града почели су да се враћају.

Британски Гардијан наводи да је у центру града једина "преживјела" грађевина Трг слободе, док се око њега налазе порушени и уништени објекти.

"Једна страна улице је блокирана тијелима погинулих бораца Исламске државе, а свуда около су рупе од снајперских хитаца. Чауре су на све стране, као и неексплодиране ракете", наводи се у извјештају.

Проглас побједе курдских снага стигао је изненадно, а губитак Кобанеа је огроман губитак за Исламску државу, која је до сада успјела да освоји готово свако насеље које је нападала.

"Нема ријечи које би описале како је када дођете у порушени град у коме сте некада живјели", наводи Шамса Шахинзада, архитекта која је побјегла из Кобанеа неколико дана прије упада џихадиста.

Званичници су навели да је више од половине града потпуно уништено. Читави блокови су порушени, а чак и дијелови градова који нису били на удару нису успјели да избјегну посљедице експлозија, поломљени су прозори, разбијена врата, нагарављени зидови.

Живота за сада у Кобанеу још нема, а тишину прекидају рафали из оближње базе курдске војске, која је и даље у приправности.

"Битка још није готова", наводи лидер локалне власти Анвар Муслим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана