Из ирачке банке украдено милијарду долара, велики дио пронађен код Американаца

express.hr
Из ирачке банке украдено милијарду долара, велики дио пронађен код Американаца

Багдад - Када су амерички војници први пут ушли у Багдад почетком априла 2003. године, пљачкаши су већ били упали у ирачку Централну банку. Тамо су могли да пронађу већину националних валутних резерви, али нису успјели да провале у највеће трезоре и сефове гдје се скривала већина новца.

Међутим, нешто раније је већ проведена једна од највећих пљачки банака у историји. Око милијарду долара је под окриљем ноћи извучено из банкарских трезора.

Наиме, у рано јутро 18. марта исте године су три велика камиона пришла банци. Један човјек показао је комад папира с потписом и пљачка је могла да почне. Неколико сати је требало да се пребаци 900 милиона долара и 100 милиона евра, све уредно запаковано у металним кутијама.

Човјек с папиром био је Кусај Хусеин, а на папиру је био јасан потпис Садама Хусеина, његовог оца и тадашњег ирачког диктатора. На папиру је само писало да је потребно извући толики новац како не би пао у руке страним окупаторима.

"Једном када добијете наредбу од Садама, не расправљате превише", описао је касније за "Њујорк Тајмс" један од високих функционера, преноси "Ози".

Док су Американци сазнали да је четвртина готовинских резерви нестала из Централне банке, с правом су почели да се питају како ће тај новац Садам потрошити. Највећи страх је био да ће финансирати герилско ратовање против Американаца. Међутим, кад је у палати другог Садамовог сина, Удаја Хусеина пронађено 650 милиона долара готовине, вјеровали су да су пронашли већину тог новца. Касније се испоставило да је ријеч о приватној Удајевој залихи готовине.

Новац није нестао без трага, а ускоро је откривено неколико стотина милиона долара у једној од Садамових палата. Американци су послали новац у Кувајт гдје га је требало пребројати како би се утврдило колико га тачно има и ту прича добија помало очекивани заплет.

Званични Вашингтон је тражио повратак новца у Централну банку, одакле је и одузет, али америчке власти у Ираку су одлучиле да заплијенеи новац и подијеле га према властитом нахођењу. Наравно, људи нису свеци и Садамов новац се почео појављивати широм свијета.

Стотине хиљада долара појавиле су се на рачунима мајора Ричарда Фулера који је био задужен за бројање америчких долара у Фалуџи. Капетан Мајкл Енгуен "изгубио" је око 700.000 долара, а власти су посумњале када је готовином платио BMW и Хамер након повратка кући у Орегон.

Укупно је више од 30 америчких војника осуђено због сличне крађе, а нико не зна колико је још новца украденог из Централне банке Ирака завршило у нечијим џеповима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана