Ископали грумен злата од 90 килограма

Приредио: Борис Ђурић
Ископали грумен злата од 90 килограма

Перт - Рудари у Западној Аустралији ископали су грумен злата тежак 90 килограма. По изласку из окна смијехом и галамом објавили су подвиг који се, како су казали, дешава само једном у животу.

Наиме, рудари су пронашли златну жицу па су поред великог грумена ископали и неколико мањих. Власници рудника Бета Хантскоро, који се налази на 630 километара источно од Перта, задовољно су трљали руке јер је укупна вриједност злата ископана у два дана била око 13 милиона евра.

Налазиште је било на дубини од 500 метара, а та област је позната по богатим залихама драгоцјеног метала. Међутим, толико великих накупина злата није било до сада пронађено.

Грумен од 90 килограма је највећи икада пронађен у Аустралији, а међу најкрупнијим је на планети. У огромном драгоцјеном комаду земљине утробе налази се 2.300 унци финог злата, вриједности 3,2 милиона евра.

Рудар Хенри Дол, који је пронашао драгоцјени комад земљине коре, каже да никада у својој 16 година дугој копачкој каријери није видио нешто слично.

- Радио сам уобичајено својом машином. Одједном је нешто засвјетлуцало. Примијетио сам трагове злата. Помислио сам да ту мора бити нечега више од самих трагова, па смо зато у рупу поставили експлозив. Нисмо одмах силазили у окно послије детонације. Тек ујутро, када смо се вратили у прву смјену, били смо у чуду. Злата је било на све стране - испричао је Дол.

Виши геолог Зеф Танос каже да се у већини рудника злато једино може видјети и наћи уз помоћ лупе.

- Можете читав живот копати и никада не видјети овако велико грумење. Увијек се као геолог одушевите када пронађете малу мрљу злата, али пронаћи нешто овако је заиста феноменална ствар - истиче Танос.

Ово откриће изазвало је праву златну грозницу у Аустралији. Са јединственом и фасцинантном геологијом, нарочито у западном дијелу најмлађег континента, шанса да се пронађе злато је доста велика и за једну унцу злата се добија око 1.000 евра.

Уносни хоби прате и ризици, с обзиром на то да се често ради у забаченим предјелима.

Трагач Мајкл Грејем (46) нестао је у јануару 2013. године и никада није пронађен, док се 2016. године један тридесетогодишњи трагач изгубио и успио је да преживи пијући воду из бара.

- Ризик се некада исплати и зато не размишљамо о могућим посљедицама. Када кренемо у потрагу за златом, води нас онај ловачки нагон јер се ловци увијек надају богатом улову - каже трагач за златом Џој ван Хорст.

Међу трагачима највише пензионера

Међу трагачима за златом има највише пензионера, који имају довољно времена за трагање, а оно им уједно дође и као добра вјежба. Бил О'Конор је као младић маштао да буде геолог, али се оженио и запослио у пошти, гдје је провео 40 година.

- Отишао сам у Западну Аустралију, гдје сам научио технику од старих трагача. Постоје начини да се једноставно дође до злата, али су вам потребни детектори који коштају од 2.000 до 6.000 евра - изјавио је О'Конор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана