Иран: Ухапшене стотине, власт пријети смртном казном за све

Танјуг
Иран: Ухапшене стотине, власт пријети смртном казном за све

Техеран - Предсједник иранског Револуционарног суда Муса Газанфарабади упозорио је да би ухапшени демонстранти могли да се суоче са смртном казном.

Иранска новинска агенција Тасним је објавила да ће неки од више стотина ухапшених током вишедневних антивладиних протеста ускоро бити изведени пред суд.

"Очигледно, једна од оптужби за које би они могли да се терете може бити Мохаребех", рекао је он данас, наводи Тасним.

АП објашњава да Мохаребех значи рат против Бога, што је преступ за који је у Ирану предвиђена смртна казна.

Газанфарабади је, такође, рекао да ће неки демонстрати ускоро бити изведени пред суд по оптужбама за дјеловање против националне безбједности и оштећење јавних објеката, истакавши да је учешће на скуповима које није одобрило иранско Министарство унутрашњих послова - незаконито.

Иначе, ирански Револуционарни суд надлежан је за случајеве који подразумевају оптужбе за покушаје свргавања владе, напомиње америчка агенција.

Још једна полузванична иранска новинска агенција ИЛНА јавља да је у протекла три дана током протеста у Техерану ухапшено 450 људи, а при томе се позива на Алија Асгара Насербахта, замјеника гувернера Техерана задуженог за безбједност.

Насербахт је, како наводи ИЛНА, рекао да је 200 демонстраната ухапшено у суботу, 150 у недјељу, а 100 у понедјељак.

Демонстрације су почеле у четвртак у граду Машхаду - првобитно као протест због погоршања животног стандарда, поскупљења и корупције, али су прерасле у антивладине протесте.

Протести су се у међувремену проширили на више градова, а власти од тада нису објавиле никакве званичне податке о броју ухапшених у земљи.

Иранска државна телевизија јавила је да је девет особа убијено протекле ноћи у протестима и нередима ширим земље, чиме је број жртава послије шестодневних протеста порастао на најмање 20, наводи америчка агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана