Хусеинова жена живјела у луксузу, па нестала

Агенције
Хусеинова жена живјела у луксузу, па нестала

Багдад - Мало се зна о првој жени некадашњег ирачког лидера Садама Хусеина Саџиди Талфи. О њој су кружиле многе гласине, па је тешко утврдити шта је истина, а шта не.

За почетак, зна се да су тај брак уговорили њихови родитељи. Тада Садам и Саџида нису имали ни десет година.

Осим тога, Саџидин отац је био Садамов ујак, тако да нису били само супружници, већ и блиски рођаци. Вјенчали су се 1963. године и имали су петоро дјеце. Саџида је прије удаје радила као учитељица, али је свакако доста напредовала на друштвеној љествици, поготово када је постала прва дама.

Носила је дизајнерску гардеробу, скупоцјени накит и вољела је да фарба изразито црну косу у плаву боју. Једна жена која је имала прилику да је упозна казала је да је Саџида жељела да има свјетлију боју коже, тако да је носила толико пудера као да је неко просуо брашно на њено лице.

Наводно, трговци у Багдаду су стрепили од њених посјета продавницама, јер никада није хтјела да плати цио износ. Приче које су кружиле кажу да је била немилосрдна баш као њен муж.

Иако се Садам Хусеин у јавности представљао као узоран муж и отац, бројне љубавнице су се смјењивале. Једна од њих Самира Шабандар на крају му је постала и жена.

Иако су обоје били у браку, то их није спријечило да се виђају, а послије неког времена Самирин муж се повукао. Међутим, Саџида није тако лако прихватила да је замијењена другом женом.

Један Саџидин брат, а самим тим и Садамов рођак, јавно је негодовао због ове афере, али је убрзо ућуткан, јер је погинуо у чудној хеликоптерској несрећи.

Годинама касније Садамов тјелохранитељ је признао да му је наређено да под летјелицу подметне експлозив.

Многи чланови породице Хусеин били су принуђени да напусте Ирак током Заливског рата. Саџида је свој луксузни живот напустила 2003. године, пред сам почетак инвазије, међутим, не зна се тачно гдје је боравила. Претпоставља се да је отишла у Катар.

Године 2004. унајмила је тим од око 20 адвоката да бране њеног мужа од оптужби за ратне злочине, али је сљедеће године тај тим распуштен. Убрзо се заједно са кћерком Рагад нашла на листи најтраженијих људи у Ираку, јер су финансирале сунитске побуњенике.

Наводно, тражила је азил у Великој Британији са двије кћерке. Иако пријаве нису никада званично примљене, британска влада је навела да “није у обавези да даје азил људима који су учествовали у кршењу људских права”.

Прије три године појавиле су се гласине да је преминула, али је њена породица то демантовала.

Хусеинов крај

Свргнути ирачки предсједник Садам Хусеин, осуђен због злочина против човјечности, погубљен је вјешањем у децембру 2006. године.

Казна је извршена у сјеверном Багдаду на непознатој локацији, да би се избјегли могући сукоби са његовим сљедбеницима. Мала група Ирачана присуствовала је погубљењу. Они су били присутни када је судија читао пресуду Хусеину, док је он држао у руци Куран. Стража је била под маскама. Хусеин је затим објешен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана