Грчка: Сириза слави побједу

Б92, Танјуг
Грчка: Сириза слави побједу

Атина - Према резултатима анкета спроведених по изласку грађана с биралишта, у Грчкој је побједила љевичарска партија Сириза. Нова демократија признала пораз.

 

Према анкетама, Сириза води са разликом између 8,5 до 16,5 процената у односу на другопласирану странку.

Радикално љевичарска партија Сириза, противница државних мјера штедње, освојила је данас убејдљиву побједу на пријевременим посланичким изборима у Грчкој, са више од осам процената предности пред до сада владајућом странком деснице, Новом демократијом, указују анкете међу бирачима после гласања.

"Ово изгледа као историјска побједа" и то је "порука која одјекује широм Европе", рекао је приватној ТВ-станици Мега Панос Скурлетис, портпарол Сиризе.

Високи званичник до сада владајуће "Нове демократије" и шеф њене посланичке групе и министар, Макис Воридис, признао је пораз у изјави за Мегу, рекавши: "Изгубили смо, а колико, то се још не зна".

Воридис је рекао да је Владин програм мјера штедње који је огорчио становништво, "имао смисла", али "још није донио резултат".

На изборима који важе за пресудне и за Грчку, и за Европску унију, Сириза је освојила између 146 и 158 места у Скупштини, док јој је за самосталнуи власт потребна већина од 151 посланика међу укупно 300.

Побједа Сиризе је поздрављена експлозијом одушевљења у сједишту Сиризе, у центру Атине.

Странка Алексиса Ципраса је добила између 35,5 и 39,5 одсто гласова, док је Нова Демократија одлазећег премијера Андониса Самарас добила 23 до 27 одсто.

Ако се потврде такви резултати анкета, Алексис Ципрас (40) је најмлађи премијер Грчке послије 150 година.

Срж програма Сиризе је да стави тачку на "мјере штедње" и поново преговара о великом дугу Грчке од 175 одсто бруто-домаћег производа.

За треће мјесто по изборном резултату боре се нова партија левог центра "Потами" (Ријека) и неонацистичке партија "Златна зора" чијих је седам од шеснаест досадашњих посланика у затвору због насиља.

Те двије странке су раме уз раме, са шест до осам одсто освојених гласова.

Социјалистичка партија ПАСОК, четрдесет година стуб грчког политичког живота, доживјела је историјски пораз с резултатом који се процјењује на свега између четири и шест одсто, док је изборни цензус три одсто.

Сириза је, према анкети, освојила између 35,5 и 39,5 одсто гласова, а на другом мјесту је конзервативна Нова демократија премијера Антониса Самараса, коју је подржало између 23 и 27 одсто бирача, јавља Ројтерс.

Анкету су заједно спровели Метрон анализис, ГПО, Алко, МРБ и Марк.

Сириза, на чијем је челу Алексис Ципрас (40), најавила је да намерава да преговара о отпису великог дијела грчког дуга и окончању строгих мјера штедње, што је посебно забринуло такозвану "тројку" (ЕУ, ММФ и Европску централну банку).

Ципрас је, послије гласања у Атини, изјавио да грађани данас одлучују да ли ће се тројка сутра вратити у Грчку како би биле испуњене обавезе које је преузео Самарас о даљем смањењу пензија и плата, повећању пореза и наставку банкротске и катастрофалне рестриктивне економске политике или ће Грчка сутра почети да се бори за достојанствен живот у Европи.

"Данас правимо корак ка повратку наде, окончању страха, повратку демократије и достојанства у нашој земљи", рекао је он.

Ројтерс наводи да анкета показује да би у парламент могло да уђе седам или осам странака и да треће мјесто дијеле центристичка партија Потами и екстремнодесничарска Златна зора, које имају између 6,4 и осам одсто гласова.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана