Фудбалери из Источног Лондона се прикључили џихадистима

Daily Mail
Фудбалери из Источног Лондона се прикључили џихадистима

Лондон - Петорица португалских фудбалера, који су играли у Лондону, побјегли су у Сирију и прикључили се џихадистима Исламске државе (ИС).

Британски медији наводе да су ови фудбалери повезани са џихадистом Џихади Џоном, којем је право име Абдел Маџерд Абдел Бери, а одговоран је за бројна брутална убиства. Он се сматра одговорним за одсијецање главе америчким новинарима и британским хуманитарним радницима.

Португалски фудбалери су у различито вријеме стигли у Лондон. Један од њих је тренирао у фудбалској академији гдје и славни Кристијано Роналдо. Ријеч је о Фабију Покасу, а остала четворица су Селсо Родригез да Кошта (28), браћа Сараива, као и Сандро (26) који је наводно убијен у Сирији у октобру прошле године.

Португалски фудбалери су живјели у источном Лондону, а по доласку у Британију састајали су се у једном локалу гдје су гледали утакмице. Медији наводе да још није познато како су они промијенили вјеру по доласку у Лондон, али се наводи да се у том дијелу главном града налази велики број исламских екстремиста.

Покас има 22 године, а у Лондон је дошао из Лисабона 2012. са жељом да постане професионални фудбалер. Међутим, он није успио да стекне фудбалску славу, постао је присталица ИС, побјегао у Сирију и сада се зове Абдурахам ал Андалус.

Селсо Родригез да Кошта тренирао је са Арсеналом, али се пошто није добио уговор у лондонском клубу преселио се у Сирију гдје се прикључио брату Едгару 2012.

Браћа Сараива се већ годинама налазе у Сирији, а један од њих је снимао убиство британских држављана, док је други хвалио на друштвеним мрежама исламске терористе.

Џихадисти Исламске државе регрутовали су велики број младих људи из цијеле Европе и свијета, плаћајући им да се боре у њиховим редовима.

Хакери ИС

Званични сајт "Малезија ерлајнса" хаковала је група под називом Лизард сквод, за коју се сумња да тијесно сарађује и подржава Исламску државу. На почетној страни интернет презентације авио-компаније, која се протекле године суочила са падом два авиона и великим бројем погинулих освануо је натпис "404 авион није пронађен", што је алузија на "404 страница није пронађена". Комплетна насловна страна сајта је обојена у црно, а у средини је постављена фотографија маскоте хакерске групе, испод које је написано да је сајт хакован од стране Лизард сквода, "званичног интернет калифата".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана