Форбс: Русија пореметила планове НАТО на Црном мору

Спутњик
Форбс: Русија пореметила планове НАТО на Црном мору

Москва - Русија је уложила доста напора да ојача позицију на Црном мору и тиме је остварила успјех, нарочито ако се узме у обзир што је пореметила планове НАТО, пише „Форбс".

У посљедње вријеме САД све чешће сарађују са земљама Црноморског региона нудећи им кооперацију у спровођењу војно-морских вјежби, као и преговоре о сарадњи у производњи одбрамбених капацитета.

Вашингтон то објашњава тиме да је државама које се граниче са Русијом неопходна заштита од потенцијалне „претње" од стране Москве, пише лист.

Истовремено, Запад веома добро зна да је Русија у протеклих сто година на Црно море гледала као на један од најважнијих региона који је гарант сопствене безбједности, као и да за тако нешто има историјске и стратешке аргументе.

Из тог разлога уопште се не треба чудити што Москва улаже толике напоре како би вратила стару славу својој флоти, истиче аутор чланка.

Након тога се Крим вратио у састав Русије, а Москва је на тај начин затворила Црно море.

Способности руске морнарице омогућавају Русији да ограниче кретање САД и НАТО-а у Црном мору, али и да примора Вашингтон да увелича расходе када је ријеч о војној индустрији.

Чак и најмањи руски патролни бродови могу да представе велику претњу јер користе најновије крстареће ракете „Калибар", као и муницију за прецизно навођење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана