Ердоган: С-400 против турских ловаца - агресија

Агенције
Ердоган: С-400 против турских ловаца - агресија

Турски предсjедник Реџеп Тајип Ердоган каже да би употребу противваздушних ракетних комплекса С-400 против турских ловаца изнад Сирије сматрао као агресију.

Осим тога Ердоган је за CNN истакао и да сматра такав развој догађаја потпуно вjероватним и да ће Турска бити принуђена да предузме хитне мjере, преноси “Спутњик”.

Ердоган је додао да ће обарање турског ловца бити сматрано агресијом према сувереној држави и да она има право да се заштити.

Како каже, Анкара се неће извињавати за инцидент са обарањем Су-24.

„Мислим да, ако неко треба да се извини, то нисмо ми. Треба се извинити онима који крше наш ваздушни простор. Наши пилоти и оружане снаге су само извршавали своје обавезе које су се састојале од тога да одговоре на кршење ваздушног простора", рекао је Реџеп Тајип Ердоган.

Он је саопштио и да је затражио састанак са шефом руске државе у Паризу 30. новембра, али да одговор није добио. Шеф руске државе је касније саопштио да није добио позив од турског предсједника.

Упитан какве би акције Турска предузела у случају да турски авион обори ракета С-400, он је истакао да би то "била агресија на права Турске на суверенитет, а природно је право државе да штити та права".

Како је напоменуо, Турска не жели ескалацију ситуације у региону.

"Ми не желимо да постанемо страна која у томе учествује. Али, они који се сврставају на страну Сирије и дижу тензије су, мислим, одговорне стране у томе", нагласио је Ердоган.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана