Eмирати спремни да пошаљу копнене трупе у Сирију

Танјуг
Eмирати спремни да пошаљу копнене трупе у Сирију

Абу Даби - Уједињени Арапски Емирати су данас саопштили да су спремни да пошаљу копнене трупе у Сирију, у склопу међународне коалиције против такозване Исламске државе.

На питање да ли су УАЕ спремни да пошаљу трупе, уколико то буде потребно, министар спољних послова те земље Анвар Гаргаш је на конференцији за штампу у Абу Дабију изјавио: "То је наша позиција читаво ово вријеме", пренео је Ројтерс.

"Фрустрирани смо због спорости којом се одвија борба против џихадиста", навео је Гаргаш и додао: "Не говоримо о слању хиљада војника, већ слању копнених трупа које ће предводити и пружити подршку у борби. Наша позиција на ту тему остаје иста, а видјећемо како ће се ситуација развијати."

Гаргаш је истакао да је "вођство САД у операцији" предуслов да УАЕ уопште пошаљу копнене снаге у Сирију.

И Саудијска Арабија је прошле недјеље саопштила да је спремна да учествује у евентуалној копненој операцији у Сирији, уколико коалиција на челу са САД која се бори против ИС у Сирији и Ираку одлучи да такву акцију покрене.

Сиријска влада је, међутим, саопштила да ће се одупрети било каквом упаду на своју територију и да ће агресоре послати натраг кући "у дрвеним сандуцима", што је, према наводима Ројтерса, очито упућено земљама Блиског Истока са већинским сунитским становништвом, а које су рекле да би биле спремне да се укључе у такву операцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана