ЕУ: Војна помоћ Украјини - илузија

Б92
ЕУ: Војна помоћ Украјини - илузија

Варшава - ЕУ неће војно помоћи Украјини јер дипломатска настојања рјешења украјинске кризе немају алтернативу, изјавио је предсједник Европског савјета Доналд Туск.

Осим тога, Туск је на пољској телевизији ТВП.инфо апеловао на све да се не залуђују заблудама и илузијама о војном рјешењу, пише Б92.

“Дипломатска настојања рјешавања кризе у Украјини данас немају алтернативу. ЕУ неће донети одлуку о другачијој врсти помоћи, рецимо војној, јер то није у њеној надлежности. На страну то што ЕУ није за то стварана, и што нема много ентузијаста таквог рјешења - непосредне војне подршке Украјини. Не замишљајмо заблуде и илузије”, рекао је синоћ Туск.

Предсједник ЕС подсјетио је да се и друге земље које подржавају Украјину, између осталих САД и Канада, противе војном рјешењу и инсистирају на разговорима и дипломатији.

“Да ли су ефикасни? Сигурно је да нису довољно ефикасни, посебно са становишта Украјине. Заједно са санкцијама нису донијели моментане и потпуне ефекте, али с друге стране, заустављање најгоре фазе сукоба и масивних борби у Украјини сасвим сигурно су ефекат јединственог става ЕУ”, навео је Туск.

Бивши пољски премијер, сада на челу ЕС, додао је да то и није тако мало, а по Тусковим речима, и Русија је изненађена тиме што је Европа тако солидарна и јединствена у подршци Украјини.

Туск је потврдио да ће 70. годишњицу краја Другог свјетског рата славити на позив предсједника Пољске Броњислава Коморовског, заједно са шефовима држава Средње Европе, 7. маја у Гдањску, на полуострву Вестерплате, гдје је почео Други свјетски рат 1. септембра 1939. године.

“То је јако добра идеја предсједника Коморовског и других европских предсједника да се симболично покаже на врло симболичном мјесту какав је Гдањск да Европа данас мора гласно да каже да је тај рат почео и завршио се зато да никада више ниједна држава не посегне за оружјем као аргументом и насиљем против друге државе”, рекао је предсједник ЕС Доналд Туск.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана