Џихадисти са мигрантима стижу у Европу

Агенције
Џихадисти са мигрантима стижу у Европу

Лондон - Кријумчари у бродовима с имигрантима преко Средоземља превозе и борце Исламске државе (ИС), изјавила је јуче Мишел Коненс, шеф правосудне службе ЕУ.

Шеф Јуроџаста рекла је да је добила такве информације у оквиру напора да та служба помогне чланицама ЕУ у заједничком реаговању на илегалне миграције, тероризам и сајберкриминал.

Коненсова је рекла да још није јасно какав проблем за европске службе представљају наводне инфилтрације исламских екстремиста и додала да групе попут Исламске државе зараду од кријумчарења људи користе и за финансирање тероризма.

- Ово је алармантна ситуација зато што очигледно видимо да та кријумчарења некад треба да финансирају тероризам, да се та кријумчарења користе да се обезбиједи убацивање и извлачење чланова Исламске државе - рекла је Коненсова.

Мигранти плаћају хиљаде евра за покушај да се домогну Европе. Десетине хиљада људи су у препуним бродовима у протекле двије године стигле до европских обала. Велики број њих се удавио у Средоземљу, а само ове године је око 70.000 миграната спасено. Коненсова је рекла да су италијански званичници пријавили да је прије три седмице забиљежен петоструко већи прилив имиграната.

Тероризам и вјерско мотивисани екстремизам представљају највећу опасност и по безбједност Аустрије. До сада је регистровано 230 Аустријанаца који су отишли у џихад.

То се наводи у Извјештају о безбједности Службе за заштиту уставности (БВТ).

Према извјештају, ријеч је прије свега о младим муслиманима друге и треће генерације, као и конвертитима. Од 230 Аустријанаца њих 70 се вратило у Аустрију, а 40 је изгубило живот на ратиштима. Од 174 кривичних поступака покренутих на основу параграфа о тероризму до сада је пресудама завршено 14.

Аустријске власти истичу да постоји разлог за забринутост, али не и непосредна опасност по Аустрију. У извјештају се констатује и да је прошле године забиљежен раст како љевичарског, тако и десничарског екстремизма.

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да недавни територијални губици екстремиста Исламске државе у Ираку и Сирији показују да ће та група бити поражена.

Говорећи у Пентагону Обама је рекао да ће САД наставити да спречавају нелегално финансирање операција ИС-а у свијету и учинити све за обуку и опремање умјерених опозиционих група у Сирији. Предсједник САД је рекао да Вашингтон треба да чини више на спречавању напада на својој територији и напора ИС-а да регрутује сљедбенике.

Убијено 37 екстремиста

Најмање 37 екстремиста Исламске државе је убијено, а на десетине је рањено у ваздушним нападима коалиције предвођене САД и борбама с курдском милицијом Јединице за заштиту народа, на сјевероистоку Сирије, у близини границе с Турском, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права. Опсерваторија је навела да су број жртава потврдили извори с терена, на основу тијела погинулих и рањених, која су од недјеље увече пристизала у болницу у Раки.

Шире мржњу путем интернета

Рабин Абрахам Купер из јеврејске организације за заштиту људских права "Симон Визентал", који прати групе које шире мржњу на интернету, каже да су терористички напади у Тунису и Кувајту, у којима је погинуло десетине људи, слављени на интернету и на друштвеним мрежама које користе екстремистичке групе попут Исламске државе.

- Они показују невјероватну агилност у примјени савремене технологије да би се приближили масама и доспјели до специфичних сегмената популације - наводи Купер.

Регрутовала дјевојке за ИС

Шпанска полиција је на Канарским острвима ухапсила једну своју држављанку, која је оптужена да је регрутовала дјевојке да се придруже редовима Исламске државе.

Како се наводи у саопштењу Министарства унутрашњих послова, она је приведена у граду Аресифе, који се налази на острву Лансароте, јер је, како се тврди, имала директну комуникацију са припадницима ИС-а. Од почетка године, шпанска полиција ухапсила је 46 особа због повезаности са милитантима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана