Ципрас није успио да убиједи опозицију

Срна
Ципрас није успио да убиједи опозицију

Атина - Грчки премијер Алексис Ципрас није успио да добије подршку лидера највеће опозиционе странке Нова демократска партија Кирјакиса Мицотакиса за постизање консензуса пред одржавање разговора између Атине и Скопља за рјешење вишедеценијског спора око имена македонске државе.Атина и Скопље постигли су сагласност да ће појачати преговоре за постизање договора.

Грчка вјерује да име Македонија носи и право на територију њеног истоименог региона на сјеверу. Више стотина хиљда Грчка окупило се почетком мјесеца у Солуну како би протестовали због евентуалне употребе имена Македонија у било каквом рјешењу спора.

Било је неколико сугестија да би рјешење могло имати два имена попут Сјеверна Македонија или Македонија-Скопље.

"Нећемо дијелити Грке да би ујединили Скопље", рекао је Мицотакис након састанка са Ципрасом. Он је нагласио да рјешење спора око имена није само спољнополитичко питање већ озбиљна тема повезана са историјом Грчке и "идентитетом Грка".

Мицотакис је окривио Ципраса јер није од Скопља затражио промјене Устава као "неопходан предуслов" за било какве разговоре, те сматра да је пропуштена шанса за било какав договор.

Представник УН Метју Нимиц посјетиће током наредне седмице обје земље ради даљих разговора.

Ципрас је након састанка са лидерима опозиционих партија поручио да ће наставити са напорима да би се пронашло прихватљиво рјешење и да неуспјех неће допринијети Грчкој или стабилности на Балкану.

Грчка православна црква јуче је саопштила да је против било каквог споразума са сусједном земљом које ће обухватати име Македонија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана