Челник Лондона дугује за порез САД

Б92
Челник Лондона дугује за порез САД

Градоначелник Лондона Борис Џонсон, рођени Американац, одбио је да плати порез САД уз најаву да би могао да се одрекне држављанства САД.

Први човјек главног града Енглеске је у Лондон стигао као петогодишњак, а недавно му је стигао налог за плаћање пореза који је обавезан за држављане САД који зарађују ван граница те земље.

Џонсон је још 2006. године навео да планира да се "разведе" од Америке и да ће радо вратити пасош САД, пошто годинама путује само са британским документима.

Ипак, такве његове претње се нису оствариле, што би сада могао да буде случај.

"Велике Сједињене Америчке Државе имају нека прилично чврста правила у која не бисте повјеровали уколико нисте амерички држављанин. Ја ионако плаћам порез Великој Британији, плаћам више него што бих плаћао као обичан грађанин у САД. Нећу платити порез Америци, зашто бих?", упитао је Џонсон.

Са друге стране Роберт Вуд, експерт за порез навео је за Форбс да враћање пасоша не мора да значи да ће Џонсон бити ослобођен плаћања пореза.

"Када се одлучите на такав потез, морате да имате пет чистих година, односно у том периоду не смијете да имате пореска дуговања. Све мора бити плаћено, а градоначелник, да је заиста то хтио да уради, требало је пасош врати 2006. године", навео је Вуд.

Како наводи РТ, око 2.500 Американаца се одрекло држављанства од почетка године, те констатује да би, ако се настави са оваквом праксом, могао да буде постављен рекорд, који за сада држи 2013. година са око 3.000 "бивших" Американаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана