BBC: Ал Каида забранила нападе на Европу

BBC
BBC: Ал Каида забранила нападе на Европу

Лондон - Ал Каида је забранила свом сиријском огранку Ал Нусра фронту да користи Сирију за нападе на Запад, изјавио је вођа те групе Абу Мухамед ал Џулани, јавља данас BBC.

Ал Џулани је у интервјуу за телевизију Ал Џазира рекао да је Ал Нусра фронт фокусиран на заузимање Дамаска и свргавање сиријског предсједника Башара Асада.

Он је, такође, обећао да ће бити заштићене мањине у Сирији које су отказале послушност Асаду.

Савез побуњеника, међу којима је и Ал Нусра фронт, остварио је напредак у сјеверозападној Сирији, гдје је заузео град Идлиб.

Побуњеници сада напредују у правцу провинције Латакија на медитеранској обали, која је упориште предсједника Асада и његове шиитске муслиманске секте алавити.

Једносатни интервју је емитован синоћ, али није познато гдје је снимљен и није приказано Џуланијево лице. Он је сједио на столици преко пута водитеља леђима окренут према камери.

"Ми овдје имамо само један задатак, да се боримо против режима и његових агената на терену, укључујући Хезболах и остале", казао је он.

Хезболах је либански шиитски исламистички покрет који се бори на страни сиријских снага.

"Ал Нусра фронт нема планове нити директиве да се бори против западних мета. Ми смо добили јасне наредбе да не користимо Сирију за лансирање напада на САД или Европу да не бисмо саботирали борбу против режима. Можда Ал Каида то ради, али не овдје у Сирији", додао је он.

Вођа Ал Нусра фронта је, такође, демантовао тврдње САД да има тајну ћелију названу "Хорасан група" која има задатак да организује нападе изван Сирије.

"Не постоји ништа што се зове Хорасан група. Американци су то измислили да би заварали јавност. Они тврде да је ова тајна група основана да би се борила против Американаца, али то није тачно", објаснио је он.

Амерички обавјештајни званичник је за "Њујорк тајмс" изјавио да су Џуланијеве тврдње пропаганда.

Џулани је, такође, обећао да Ал Нусра неће дирати хришћанске и друге мањине које се нису бориле против њих и да ће алавити бити безбједни ако "оставе оружје, откажу послушност Асаду, не шаљу људе да се боре за њега и врате се исламу".

"Битка се не завршава у Кардахи, алавитском селу и родном мјесту Асадовог клана. Наш рат није ствар освете алавитима упркос чињеници да њих у исламу сматрају јеретицима", објаснио је вођа Ал Нусра фронта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана