Америчка цијена гаса била би дупло већа од руске

Срна
Америчка цијена гаса била би дупло већа од руске

Брисел, Москва - Цијена гаса ког би САД могле да продају ЕУ била би један и по до два пута већа од руске цијене - оцјењују стручњаци.

Вашингтон је  изразио спремност да повећа испоруке гаса из шкриљаца у ЕУ, како би се смањила доминантна улога руског испоручиоца, који покрива четвртину европских потреба.

Комесар ЕУ за енергетику Гинтер Етингер предложио је ЕУ да одржи савјетовање о дугорочној стратегији диверзификације испорука енергената.

Циљ је да се као партнер сачува Русија, али да се, при томе,  увећа удио Норвешке, Азарбејџана, Алжира и Катара.

Када су у Бриселу процијенили да није могуће да се у кратком  року одустане од испорука енергената из Русије, руководство ЕУ промијенило је тактику.

Изјављујући да намјерава да настави сарадњу са Москвом у енергетској сфери, Брисел је ријешио да позове друге партнере како би они активније испоручивали гас у Европу.

Унија жели да се на гасном путу више ангажују Норвешка и  Алжир и  да проради Јужни коридор, којим ће за пет година започети значајне испоруке из Азарбејџана преко Турске и Грчке у Албанију, Италију, Бугарску на европска тржишта.

Стручњаци процјењују да САД имају јасан економски интерес да у Европу уђу и као испоручиоци енергената, као и да Вашингтон врши јак притисак на Брисел да смањује руски доток гаса.

Проблем је у чињеници  да, за сада, нема добре краткорочне алтернативе руском гасу нити руској цијени тог енергента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана