Američka cijena gasa bila bi duplo veća od ruske

Srna
Američka cijena gasa bila bi duplo veća od ruske

Brisel, Moskva - Cijena gasa kog bi SAD mogle da prodaju EU bila bi jedan i po do dva puta veća od ruske cijene - ocjenjuju stručnjaci.

Vašington je  izrazio spremnost da poveća isporuke gasa iz škriljaca u EU, kako bi se smanjila dominantna uloga ruskog isporučioca, koji pokriva četvrtinu evropskih potreba.

Komesar EU za energetiku Ginter Etinger predložio je EU da održi savjetovanje o dugoročnoj strategiji diverzifikacije isporuka energenata.

Cilj je da se kao partner sačuva Rusija, ali da se, pri tome,  uveća udio Norveške, Azarbejdžana, Alžira i Katara.

Kada su u Briselu procijenili da nije moguće da se u kratkom  roku odustane od isporuka energenata iz Rusije, rukovodstvo EU promijenilo je taktiku.

Izjavljujući da namjerava da nastavi saradnju sa Moskvom u energetskoj sferi, Brisel je riješio da pozove druge partnere kako bi oni aktivnije isporučivali gas u Evropu.

Unija želi da se na gasnom putu više angažuju Norveška i  Alžir i  da proradi Južni koridor, kojim će za pet godina započeti značajne isporuke iz Azarbejdžana preko Turske i Grčke u Albaniju, Italiju, Bugarsku na evropska tržišta.

Stručnjaci procjenjuju da SAD imaju jasan ekonomski interes da u Evropu uđu i kao isporučioci energenata, kao i da Vašington vrši jak pritisak na Brisel da smanjuje ruski dotok gasa.

Problem je u činjenici  da, za sada, nema dobre kratkoročne alternative ruskom gasu niti ruskoj cijeni tog energenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana