АФП: Послије центра ИД у Ираку, јуриш на срце џихадиста

Танјуг
АФП: Послије центра ИД у Ираку, јуриш на срце џихадиста

Сиријски град Рака, де факто престоница ИД, слиједеће је поприште борбе међународних снага против џихадиста послије јуриша на Мосул у Ираку, најављује АФП.

Француски предсједник Франсоа Оланд упозорио је да џихадисти Исламске државе, које ирачке и курдске снаге нападају у Мосулу уз подршку коалиције на челу са САД, већ бјеже преко границе у Раку.

"Не можемо себи допустити грешке у гоњењу терориста који већ напуштају Мосул и одлазе у Раку", рекао је Оланд, наговестивши да је тај сиријски град слиједеће поприште.

Истовремено, замјеник америчког државног секретара Ентони Блинкен рекао је да међународна коалиција која се бори против Исламске државе сада треба да се фокусира на Раку.

"Послије Мосула, Рака је најхитнија, то је град гдје Исламска држава планира прекоморске нападе. Рака им је заправо престоница", истакао је Блинкен.

Рака, која лежи на ријеци Еуфрат у близини границе са Турском, са више од 200.000 становника, у марту 2013. постала је прва провинцијска престоница у Сирији која је пала у руке побуњеника, у то вријеме Фронта Ал-Нусра, тадашњег огранка Ал-Каиде у тој земљи.

Међутим, убрзо су избили сукоби између Ал-Нусре и џихадиста будуће Исламске државе.

Џихадисти су наметнули исламска правила облачења у школама и почели да нападају цркве у Раки, уводећи владавину терора обиљежену отмицама и јавним обезглављивањима.

Шестог јануара 2014, избио је прави рат између ривалских група прије него што су џихадисти преузели контролу над цијелим градом.

Пет мјесеци касније, Мосул је пао у руке џихадиста, а вођа Исламске државе Абу Бакр ал-Багдади је 29. јуна у том ирачком граду прогласио такозвани "калифат" који обухвата Ирак и Сирију.

Рака је мјесто најгорих злодела Исламске државе, као што је каменовање жене до смрти на основу оптужби за прељубу или, пак, убијање хомосексуалаца бацањем са крова.

У провинцији Раки је спаљен и кавез са јорданским пилотом, о чему свједочи видео-снимак који је Исламска држава објавила на интернету фебруара 2015.

Строго тумачећи исламске законе, џихадисти у Раки су строго забранили цигарете и алкохол, истовремено забранивши мушкарцима да брију браде, а жене присиљавајући да носе вео, такозвани никаб.

Правила су уведена и кад је ријеч о продавницама, при чему је само вјенчаним паровима дозвољено да заједно иду у куповину, док су у излозима забрањене лутке као модели.

На главном тргу у Раки се тргује сексуалним робљем, посебно отетим Јазиди дјевојчицама, а то је и мјесто на којем се противници џихадистичких правила муче до смрти.

Западне обавијештајне служне упозоравају да Рака, која се налази 550 километара сјевероисточно од Дамаска, служи као база за планиране нападе у другим земљама, закључује француска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана