Zvaničniku EULEX-a mito od 370.000 evra

Agencije
Zvaničniku EULEX-a mito od 370.000 evra

Priština - Bivši predsjednik sudskog vijeća EULEX-a Frančesko Flori navodno je od osobe albanske nacionalnosti primio mito od 370.000 evra.

Istragu o tome spriječila je glavni tužilac EULEX-a Jaroslava Novotna. Navotna je istragu spriječila na zahtjev bivšeg šefa misije Berna Borharda.

- Glavni tužilac EULEX-a Jaroslava Novotna nije dozvoljavala nijednu istragu protiv bivšeg predsjednika sudskog vijeća EULEX-a Frančeska Florija. Ona je za to imala dovoljno materijalnih dokaza. Jedan oficir EULEX-a je insistirao da bude sprovedena istraga, ali mu je sam šef EULEX-a Bernd Borhard naredio da je zaključi. Dan kasnije EULEX je naredio istragu protiv britanskog tužioca Marije Bamijeh, koja tvrdi da ima dokaze o korupciji.

Bamijeh je od prošlog petka suspendovana sa mjesta tužioca EULEX-a zbog sumnje o odlivu informacija iz misije.

Prištinski mediji prenose da je Jaroslavi Novotnoj stiglo pismo od jednog građanina, čije ime i prezime nisu otkrili, da je Fljori primio mito u visini od 370.000 evra od Nusreta Cene. Novotna je na to odgovorila da "osoblje EULEX-a ima imunitet od krivičnog gonjenja".

Bilo kakvu istragu nije mogao sprovesti ni bivši kosovski tužilac Ismet Kabaši.

- Moja kancelarija je razmotrila žalbu koju ste poslali Ismetu Kabašiju, vrhovnom tužiocu Kosova, protiv sudije EULEX-a Frančeska Florija. Obavještavam vas da Kancelarija tužioca EULEX-a zbog ovakve situacije, kao i zbog nedostatka dokaza, ne vidi osnovu za pokretanje istrage protiv sudije Florija - navedeno je u odgovoru iz marta 2012. godine - navela je Novotna.

Osim toga, ona je rekla da odredbe Zakona o statusu, imunitetu i privilegijama osoblja diplomatsko-konzularnih misija na Kosovu i međunarodne vojne misije i njihovo osoblje ne predviđaju mogućnost da sudija EULEX-a bude pozvan kao osumnjičeni u krivičnom postupku.

Većina dokaza, međutim, koje je Novotna imala bila je dovoljna da bude inicirana istraga, a dokaze joj je predala upravo tužilac Marija Bamijeh, koja je zatim suspendovana s obrazloženjem da je sarađivala s prištinskim medijima iako do tada uopšte nije kontaktirala s medijima.

Na primjedbu da Flori uživa imunitet od krivičnog gonjenja, Bamijeh primjećuje da Novotna "odlično zna da nema imunitet kada su u pitanju kriminalne radnje, te konstatuje da "ona samo brani svog prijatelja".

Nakon ovih dokaza oficir EULEX-a Mišel Migerode je pokušao da od šefa Misije Bernda Borharda sazna zašto nema istrage povodom sumnji koje je iznijela Marija Bamijeh, ali je dobio odgovor da istrage protiv Florija neće biti.

Dan kasnije EULEX je aktivirao istragu protiv Bamijeh pravdajući je disciplinskim prekršajem.

Posjeta zatvoru

Britanski tužilac Marija Bamijeh, koja je inače dobila sve sudske sporove koje je vodila na Kosovu, inicirala je istragu i o posjeti bivšeg zamjenika ministra finansija Astrita Haračija zatvoru u Dubravi, nakon čega je u roku od samo šest časova odluka o iniciranju istrage, a čiju je jednu kopiju Bamijeh dala Novotnoj, bila u rukama supruge državnog sekretara ministarstva zdravlja Iljira Tolaja - tada zatvorenika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana