Званичнику EULEX-а мито од 370.000 евра

Агенције
Званичнику EULEX-а мито од 370.000 евра

Приштина - Бивши предсједник судског вијећа EULEX-а Франческо Флори наводно је од особе албанске националности примио мито од 370.000 евра.

Истрагу о томе спријечила је главни тужилац EULEX-а Јарослава Новотна. Навотна је истрагу спријечила на захтјев бившег шефа мисије Берна Борхарда.

- Главни тужилац EULEX-а Јарослава Новотна није дозвољавала ниједну истрагу против бившег предсједника судског вијећа EULEX-а Франческа Флорија. Она је за то имала довољно материјалних доказа. Један официр EULEX-а је инсистирао да буде спроведена истрага, али му је сам шеф EULEX-а Бернд Борхард наредио да је закључи. Дан касније EULEX је наредио истрагу против британског тужиоца Марије Бамијех, која тврди да има доказе о корупцији.

Бамијех је од прошлог петка суспендована са мјеста тужиоца EULEX-а због сумње о одливу информација из мисије.

Приштински медији преносе да је Јарослави Новотној стигло писмо од једног грађанина, чије име и презиме нису открили, да је Фљори примио мито у висини од 370.000 евра од Нусрета Цене. Новотна је на то одговорила да "особље EULEX-а има имунитет од кривичног гоњења".

Било какву истрагу није могао спровести ни бивши косовски тужилац Исмет Кабаши.

- Моја канцеларија је размотрила жалбу коју сте послали Исмету Кабашију, врховном тужиоцу Косова, против судије EULEX-а Франческа Флорија. Обавјештавам вас да Канцеларија тужиоца EULEX-а због овакве ситуације, као и због недостатка доказа, не види основу за покретање истраге против судије Флорија - наведено је у одговору из марта 2012. године - навела је Новотна.

Осим тога, она је рекла да одредбе Закона о статусу, имунитету и привилегијама особља дипломатско-конзуларних мисија на Косову и међународне војне мисије и њихово особље не предвиђају могућност да судија EULEX-а буде позван као осумњичени у кривичном поступку.

Већина доказа, међутим, које је Новотна имала била је довољна да буде иницирана истрага, а доказе јој је предала управо тужилац Марија Бамијех, која је затим суспендована с образложењем да је сарађивала с приштинским медијима иако до тада уопште није контактирала с медијима.

На примједбу да Флори ужива имунитет од кривичног гоњења, Бамијех примјећује да Новотна "одлично зна да нема имунитет када су у питању криминалне радње, те констатује да "она само брани свог пријатеља".

Након ових доказа официр EULEX-а Мишел Мигероде је покушао да од шефа Мисије Бернда Борхарда сазна зашто нема истраге поводом сумњи које је изнијела Марија Бамијех, али је добио одговор да истраге против Флорија неће бити.

Дан касније EULEX је активирао истрагу против Бамијех правдајући је дисциплинским прекршајем.

Посјета затвору

Британски тужилац Марија Бамијех, која је иначе добила све судске спорове које је водила на Косову, иницирала је истрагу и о посјети бившег замјеника министра финансија Астрита Харачија затвору у Дубрави, након чега је у року од само шест часова одлука о иницирању истраге, а чију је једну копију Бамијех дала Новотној, била у рукама супруге државног секретара министарства здравља Иљира Толаја - тада затвореника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана