Vulin istinom razljutio Hrvate

Agencije
Vulin istinom razljutio Hrvate

Zagreb - Odnosi Srbije i Hrvatske ponovo su zaoštreni nakon uvreda koje su juče na račun srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina uputili hrvatski zvaničnici.

Nakon što je Vulin u Šibeniku izjavio da je u Hrvatskoj vođen građanski rat, potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić nazvao je Vučića glinskim četnikom, a Vulina njegovim vječitim portparolom.

Vulin se na meti kritika našao nakon što je na pitanje hrvatskih novinara u Šibeniku zašto se Srbija miješa u pitanja u vezi sa Zakonom o borcima rekao da se Srbija ne miješa u ta pitanja, ali da hrvatska unutrašnja politika ne smije da ima implikacije na Srbiju.

- Mi nećemo da se mešamo i kao što znate mi nikada nismo stavljali primedbe na bilo kakva unutrašnja pitanja Hrvatske, jer to smatram unutrašnjim pitanjem. Ali, ne sme unutrašnja politika da ima bilo kakve implikacije na Srbiju. Mi ne donosimo zakone koji mogu da ugroze Hrvatsku - rekao je Vulin.

Komentarišući to što je vijest o otkrivanju spomenika majoru Milanu Tepiću, bivšem oficiru JNA koji je stradao u Bjelovaru, izazvala kritike u Hrvatskoj, Vulin je rekao da u svakom građanskom ratu ima onoliko istina koliko i umiješanih strana i da Hrvatska i Srbija o nekim pitanjima nikad neće moći da se dogovore.

Milijan Brkić je, komentarišući Vulinove izjave, rekao da je Vulin "u srcu Hrvatske, na već viđeni način", pokušao da provuče "velikosrpsku tezu o građanskom ratu" i abolira provokacije srpskih vlasti koje su postavile spomenik u Beogradu Milanu Tepiću. Nakon što je Vulin rekao da u svakom građanskom ratu postoji onoliko istina koliko i umiješanih strana, Brkić smatra da je "svaki put potrebno ponavljati istinu o odbrambenom i oslobodilačkom domovinskom ratu".

- Nažalost, srpska propaganda o takozvanom građanskom ratu ni dalje ne jenjava - tvrdi Brkić.

On je na svom nalogu na "Fejsbuku" nazvao Vulina "večitim portparolom svog šefa, inače glinskog četnika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića".

Tvrdi da "ovaj dvojac iz Srbije i još neki dežurni huškači u Hrvatskoj, koji se nikako ne mogu pomiriti sa samostalnom Hrvatskom, prozivaju hrvatske vlasti zbog Zakona o hrvatskim borcima, za koje kaže da su u "odbrambenom" ratu u Hrvatskoj "pobijedili i zauvijek uništili njihov san o velikoj Srbiji".

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar odbrane Damir Krstičević, komentarišući Vulinove izjave, rekao je da Hrvatska nije vodila nikakav građanski rat, već "odbrambeni domovinski rat" protiv brutalne velikosrpske agresije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana