Вулин: Могерини са Београдом разговара, у Приштини наређује

novosti.rs
Вулин: Могерини са Београдом разговара, у Приштини наређује

Београд/Приштина - Српска листа са своја три министра изашла је из владе Косова и поднијела тужбу Полицијском инспекторату у Приштини због бруталне акције јединице РОСУ на сјеверу Космета

Такође, ова политичка фракција поднијела је тужбу против косовских специјалаца због хапшења и иживљавања над директором Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је у четвртак "да смо ми претукли Албанца на такав начин, не би нас нико на кугли земаљској спасао", и додао да би то "била главна вијест".

Милосављевић: Од сад смо опозиција, тражимо оставке одговорних

Шеф посланичког клуба Српске листе у косовској скупштини Саша Милосављевић поновио је данас да та листа тражи истрагу и одговорност за упад и бруталну акцију специјалних снага косовске полиције у понедјељак у Косовској Митровици.

Милосављевић је истовремено обавијестио скупштину да због те акције српски посланици од данас иступају из владајуће коалиције и прелазе у опозицију.

Српска листа тражи оставке министра полиције Фљамура Сефаја и директора полиције Шпенда Мађунија.

Милосављевић је рекао да су у тој акцији косовске полиције претучени недужни људи: "Треба да вас је срамота збога тога", рекао је. Реплицирао му је председник скупштине Кадри Весељи, позивајући га да се бираним ријечима обраћа посланицима. Весељи тврди да је "срамота улазити без дозволе на Косово и да то нико неће толерисати".

Српска листа се придружула опозицији

У Приштини је настављена редовна седница косовског парламента, на којој учествују посланици Српске листе, први пут у овом сазиву као опозиција.

Посланици Српске листе су промијенили мјесто сједења и сада су у дијелу у којем је опозиција.

Српска листа је одлуку да ускрати подршку влади Рамуша Харадинаја донијела након хапшења Марка Ђурића у понедјељак у Митровици.

Вулин: Могерини са Београдом разговара, у Приштини наређује

Министар одбране Србије Александар Вулин каже да је висока представница ЕУ Федерика Могерини, након бруталног напада на Србе у Митровици, дошла само у Београд јер са Београдом разговара, док у Пристини наређује.

Он је нагласио да је Брисел препознао да се мора разговарати са предсједником Србије Александром Вучићем уколико "желе мир у региону", јер је ситуација дошла "до ивице" За предсједника Србије каже да има стрпљења, да би он лично на нападе на Србе одговорио "показивањем снаге", али да је Вучић био ту да каже да постоји дипломатија.

"Као што сте видели био је у праву. Међутим, важно је да поручимо свакоме - нема понављања мартовског погрома, неће бити новог Бљеска и Олује", рекао је Вулин за "Пинк".

Коментарисући изјаву Рамуша Харадинаја да није прочитрао Бриселски споразум он је рекао да је тешко преговарати са човјеком који је каријеру започео као терориста који је убијао друге људе.

"Приштина шаље поруку хоћемо север КиМ, али не и Србе, хоћемо манастрире, али не и СПЦ", нагласио је Вулин и додао да су Тачи и Харадинај уједињени када су Срби у питању, а да су иначе међусобно у сукобу и да је најружније ствари о Харадинају чуо од Тачија. Брутални напад на Србе у Митровици и хапшење Марка Ђурића окарактерисао је као терористички напад и отмицу директора Канцеларије за КиМ.

"Државе хапсе, а терористичке организације отимају. То што у Пристини кажу да су терористичким нападом на Србе потврдили свој суверенитет онда би тако и Ал каида и Исламска држава биле суверене", нагласио је Вулин.

Он је рекао да Војсци Србије нико не може да наређује споља и да једино може да наређује предсједник Србије Александар Вучић.

"Што се Тачија тиче и његове силне храбрости, прошли пут је пред Војском Југославије трчао, следећи пут пред Војском Србије ће пузати, само ако буде потребно", закључио је Вулин.

Стефановић: За напад на Србе Приштина имала подршку споља

Министар полиције Србије Небојша Стефановић каже да су формални налогодавци бруталног напада на Србе у Косовској Митровици и хапшење Марка Ђурића врх приштинске власти, али да је подршка морала да дође споља или из Сједињених Америчких Држава или ЕУ, или и једних и других.

Он је нагласио да је Србија у једном моменту била "вазална земља", а да је сада независна држава.

Некада су, како је рекао, други одређивали гдје ће бити војне и полицијске вјежбе, куда могу да лете хеликоптери војске и полиције, али да је данас другачија ситуација.

Каже да су питање Косова Борис Тадић и Вук Јеремић измијестили из окриља УН у ЕУ, те да је добијен ЕУЛЕКС који треба да се бави озбиљним истрагама.

"Очекивали смо да се ЕУЛЕКС укључи и да се пронађу налогодавци и убице Оливера Ивановић, а они се повлаче, али су били подршка албанцима у понедјељак током напада на Србе", рекао је Стефановић.

Како каже, Србија је данас истински слободна и независна земља, има снажну војску, полицију, безбједносне службе.

"Јачамо али не зато што хоћемо неком да претимо. Одолевали смо највећим провокацијама до сада", рекао је Стефановић за ТВ Пинк.

Позадина бруталног напада на Србе у Митровици и хапшење Марка Ђурића је била заузимање сјевера КиМ , укидање било каквих институција, протеривање становништва, контрола територије, наводи Стефановић.

"КиМ је део наше земље и Албанци ће морати са тим да се помире и ми имамо право да заштитимо свој народ на овај или онај начин. Србија неће дозволити нову 'Олују', неће дозволити погром и прогон свог народа са КиМ", нагласио је Стефановић.

То што пристински званицници кажу да их не интересује ЗСО, да нису прочитали Бриселски споразум, од међународне заједнице, како је рекао, нема реакција, али покушавају Србију да натјерају да призна Косово, што "предсједник Вучић никада неће учинити".

"Волео био од ЕУ и САД да чујем да ли су за имплементацију Бриселског споразума и који су рокови за то", рекао је Стефановић.

Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, како је нагласио , ниста не би могли да ураде да немају подршку споља, те је питање за САД и ЕУ да ли је ово њихова политика.

Радојевић: Тужба Српске листе против косовских специјалаца

Српска листа са своја три министра изашла је из владе тзв. Косова и поднијела тужбу Полицијском инспекторату у Приштини због бруталне акције јединице РОСУ на северу Космета.

Милан Радојевић, замјеник косовског министра полиције у оставци каже да је подношење тужбе један од закључака састанка представника 10 општина са српском вецином на Косову и Метохији.

"И даље смо одлучни да делујемо у оквиру система, у оквиру институција и зато смо поднели тужбу против косовских специјалаца", рекао је Радојевић за РТС.

Додао је да су као прилог доставили видео-материјале медијских кућа, фотографије, изјаве министара, градоначелника, као и осталих људи који су у тренутку упада косовских специјалаца у Митровачки двор били на лицу мјеста.

Навео је да тврдње Дирекције косовске полиције да није било метака у оружју не одговарају истини. "И ја сам видео оквир за калашњиков, а неколико специјалаца је репетирало пушку", рекао је Радојевић.

Навео је да су у овој акцији хапшења и пребијања учествовале све специјалне јединице косовске полиције, те да је ријеч о најмасовнијој акцији ангажовања специјалних јединица у историји косовске полиције.

"У хапшењу и пребијању учествовала је ФИТ јединица, најелитнија у косовској полицији, а подршка им је био некадасњи РОСУ, сада специјална јединица. На терену је било измеду 150 и 200 специјалаца", рекао је Радојевић.

Додао је да постоји бојазан да је ова акција само увод за неку ширу акцију, те да би косовски специјалци могли поново да буду ангажовани, на примјер, на преузимању контроле над језером Газиводе.

О покретању тужбе обавијештени су и представници међународне заједнице, као и амбасадори, додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана