Вучић представио мјере штедње

Срна
Вучић представио мјере штедње

Београд - Премијер Србије Александар Вучић оцијенио је да је Србија економски обољела земља и нагласио да се то обољење не може "лијечити" андолом нити аспирином, него болним реформама, борбом против сиве економије, дисциплином свих грађана и уштедама од најмање 700 милиона евра.

Вучић је рекао да мјерама штедње неће бити обухваћени радници ни пензионери са личним примањима до 25.000 динара /око 213 евра/, док ће плате веће од тог износа највјероватније бити линеарно смањене за 10 или 10,5 одсто.

"Са пензијама је потпуно другачија прича. Настојали смо да заштитимо пензионере. Пензије преко 30.000 динара /око 260 евра/ биће умањене за 3,1 одсто. Оне преко 35.000 динара /око 300 евра/ за 6,2 одсто, оне преко 40.000 динара /око 340 евра/ за девет одсто, а пензионерима чија су примања 100.000 динара /око 850 евра/ биће одбијано 16 одсто", рекао је Вучић за РТС.

Он је поручио да је Србија миљама далеко од банкрота и грађани не морају да брину јер је новац обезбијеђен до априла.

Вучић је рекао да Влада Србије снажно подржава борбу западних земаља против "Исламске државе", али да никада неће бити против својих руских партнера и пријатеља.

"Не можемо да одсјечемо грану на којој сједимо. То не би било, ни морално, нити одговорно", констатовао је српски премијер.

Он је додао да је политика Србије у односу на Русију јасна и није плод личних жеља, већ ствар одговорности према грађанима који не смију да буду угрожени.

"Ми јесмо на европском путу, али Србија мора да преживи. Пољска ће добити дио новца од ЕУ за надокнаду губитака, јер је увела санкције Москви. Србија не би добила ништа. А, како би објаснио нашем пољопривреднику да не може да извезе своје кајсије или грађанима зашто немају гас", упитао је Вучић.

Он је рекао да нема званичну потврду да ли ће предсједник Руске Федерације Владимир Путин 20. октобра присустовати прослави ослобађања Београда у Другом свјетском рату и нагласио да амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби, који се у критичком тону изјаснио о тој посјети, има право на своје мишљење.

"Ми не улазимо у односе великих сила", рекао је Вучић.

Говорећи о пројекту "Јужни ток", Вучић је рекао да је Србија обезбиједила одличан уговор који јој омогућава да оствари 500 милиона евра за домаћа предузећа, чак и уколико гас тим гасоводом, буде ли изграђен, никада не потекне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана