Вучић најпопуларнији политичар у Србији, а Путин свјетски лидер

Танјуг
Вучић најпопуларнији политичар у Србији, а Путин свјетски лидер

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић популарнији је од свих осталих политичара заједно и 57 посто испитаника га је оцијенило као политичара који је оставио најпозитивнији утисак у 2018. години, док је Владимир Путин, свјетски лидер у кога грађани Србије имају највише повјерења.

Показују ово резултати новогодишњег истраживања “Политике” и агенције Фактор Плус.

Предсједник Србије је, у избору оцјена од 1 до 5, за свој рад добио оцјену 4,2, далеко више од било ког другог.

СНС је као странка и даље убједљиво водећа, јер би за њу, ако би сада били одржани ванредни извори, гласало 53,8 посто испитаних.

Цензус би прошле још само СзС са 14,4 и СПС са 9,8 посто гласова.

На питање да ли очекују парламентарне изборе у 2019, тек 30 посто испитаника је одговорило потврдно. Готово половина, 48 одсто, не очекује изборе, а 22 посто нема став о томе.

Послије Путина, који је добио 57 посто гласова, према том истраживају уз могућност више одговора, слиједе кинески предсједник Си инпинг са 36 одсто, њемачка канцеларка Ангела Меркел са 30 и предсједник САД Доналд Трамп са 23 посто гласова.

На питање којим путем Србија треба да иде, 36 посто учесника у истраживању навело је да треба сарађивати и са западом и са истоком, 30 одсто да треба наставити ка ЕУ, 21 посто да се треба окренути Русији, док је 10 посто за политику неутралности и ослањања на сопствене снаге.

Истраживања је спроведено од 17. до 26. децембра, на узорку од 1.250 испитаника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана