Вучић члан хрватског закона о бранитељима оцијенио врло тешким за Србе

Agencije
Вучић члан хрватског закона о бранитељима оцијенио врло тешким за Србе

Београд - Српски предсједник Александар Вучић оцијенио је "веома тешким" за Србе поједине формулације у Закону о бранитељима који је добио подршку у Хрватском сабору и поручио како у Београду увијек постоји добра воља за рјешавање проблема у интересу добросусједства.

"У том закону, у једном чланку говори се о агресији Србије и дијела становника Хрватске, мисли се на Србе који су прихватили великосрпску политику. Таква дефиниција и уношење у законе...то је за Србе веома тешко, то је за нас изузетно тешко", рекао је Вучић у интервјуу за Радио-телевизију Србије (РТС) у Њујорку одговарајући на питање о томе је ли у разговору с хрватским премијером Андрејом Пленковићем "било ријечи о закону о бранитељима који је прошао кроз Сабор".

Вучић је рекао да се с Пленковићем састао дан прије него је добио дипломатске телеграме "о томе како је то (приједлог закона о бранитељима) прошло у Загребу".

"Наравно да ћу разговарати с њима, али надам се да не желе да на исти начин узвраћамо законима. То не би било добро", рекао је Вучић и најавио да ће о тој теми разговарати и с званичницима ЕУ.

"Молићу и представнике ЕУ да разговарају с њима, ако уопште буду жељели било кога чути. У сваком случају, с наше стране постоји добра воља да ствари рјешавамо на најбољи могући начин, добросусједским односима", рекао је Вучић за РТС.

Вучић ће данас, први пут као предсједник државе, говорити пред Генералном скупштином УН и то као први у низу шефова држава или влада који ће се обратити.

"Хоћу да направимо другачији приступ од многих који су само о себи говорили лијепо, а о сусједима најоштрије. Говорићемо добро о свима, али и истакнути предности Србије, колико смо постали дио свијета и како је свијет у Србији", рекао је Вучић за РТС.

Српски предсједник јуче је, послије састанака с предсједницима САД Доналдом Трампом и и Француске Емануелом Макроном, рекао да им је упутио позиве да посјете Србију и потврдио њихов пристанак, а долазак француског предсејдника у Београд најавио за прво тромјесечје 2018. године.

Вучић у Њујокру предводи државну делегацију Србије на засједању Генералне скупштине УН, а у низу билатералних сусрета с свјетским званичницима јуче се састао и с турским шефом државе Таипом Ердоаном, с којим је договорен посјет Србији 10. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана