Vučić: Hrvatska nota Srbiji, kao da Njemačka piše Jevrejima

Srna
Vučić: Hrvatska nota Srbiji, kao da Njemačka piše Jevrejima

Istanbul - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da bi volio da vidi tekst protestne note koju je Hrvatska uputila Srbiji zbog izložbe "Jasenovac, pravo na nezaborav" u UN u Njujorku i da se pita da li je to moguće, budući da su istorijske činjenice u vezi sa tim logorom sasvim jasne.

"To je kao kada bi neko ko bi pisao protestnu notu Jevrejima što su obeležavali dan Holokausta, a da ta nota stiže iz Nemačke", rekao je Vučić za TV "Pink".


On je dodao da razumije što sa Hrvatskom ne mogu da se saglase oko onoga što se dešavalo prije 27 godina, ali da ne može da razumije što ne može da se saglasi oko onoga što se dešavalo prije 72-73 godine.

"Posebno jer mi se čini da su tu istorijske činjenice sasvim jasne", rekao je Vučić.

On je istakao da nema načina da se Srbi natjeraju da zaborave da postoji stradanje svoga naroda, strašni genocid i jezivi zločini počinjene na prostoru Bosanske krajine, Hercegovine, ali i Like, Banije i Korduna, koji je kontrolisala nekadašnja NDH.

"To je stvarno nemoguće, jer bi zločin bio zaboraviti, ali i ne podsećati u budućnosti na strašne zločine koji su se dogodili - baš da se nikada ne bi ponovili i da se nikad ne ponove nijednom drugom narodu", istakao je Vučić.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je notu Ambasadi Srbije u Zagrebu, kojom izražava "duboko nezadovoljstvo" zbog izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića u sjedištu UN u Njujorku prilikom otvaranja izložbe "Jasenovac – pravo na nezaborav".

U noti se navodi da su "izjave ministra Dačića u UN pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe". /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana