Вучић: Београд ће наставити помагати Републику Српску

Танјуг
Вучић: Београд ће наставити помагати Републику Српску

Београд - Предсједник Владе Србије Александар Вучић рекао је да не вјерује да је однос Србије према Републици Српској допринио одлуци ЕУ да не отвори поглавља 23 и 24, те поручио да ће Србија и даље његовати посебне односе са Српском.

"Ми ћемо наставити да помажемо Републику Српску, то је наш посао, природна и законска обавеза", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.


Према његовим ријечима, Србија од тога неће одустати свиђало се то некоме у ЕУ или не свиђало.

"Некж они раде свој посао, а ми ћемо свој," навео је Вучић и додао да у прописима ЕУ није видио да пише да Србија мора да крши Дејтонски споразум и своје законе да би била примљена у чланство ЕУ.

Вучић је најавио да у недјељу путује у Париз на Самит лидера Западног Балкана и ЕУ и да очекује да му буде речено гдје је Србија погријешила, зашто нису отворена поглавља. Он је истакао да ће изнијети став српских власти о том питању.

"Србија мисли да настави свој европски пут, али жели и тражи поштовање за свој народ и владу. Ако нисмо урадили нешто како треба, кажите нам шта је то, али немојте да мислите да било ко има право да нам заврће уши без разлога", каже Вучић.

Он је поручио да Србија не жели да учествује "у играријама из комшилука" гдје подижу ограду, малтретирају грађане и дјецу шест сати, тобож због миграната, иако тамо никада није било ниједног мигранта.

Вучић Србија није отирач никада била, поготово не данас

Предсједник владе Александар Вучић каже да није разумио цијелу хајку у вези са 11. јулом и Сребреницом, да у њој није ни учествовао, нити јој допринио, и поручио да ће наставити са одговорном политиком и неће дозволити да Србију увуку у свађе и сукобе у региону.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да ће Србија поштовати друге народе, али да никоме неће дозволтити да гази Срибју и српски народ.

"Србија није отирач никада била, поготово не данас. Биће све снажнија и јача, економски, отворенија према свету, комшијама и пријатељима и само ће пријатељства да гради", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија никоме не пријети и да не жлели да се свађа, али да он зна коме Србија смета.

"Апсолутно нико од нас, али је некоме требало да конструише причу како би нас увукао у сукобе на Балкану, управо због наших успеха", рекао је Вучић.

Србија је прије двије године била на ивици амбиса и многи су очекивали да ће наставити да пада, рекао је Вучић и примјетио да је то позадина покушаја увлачења Србије у блато свађа и сукоба.

Србија ће наставити са својом озбиљном, одговорном политиком, која подразумијева искључивање свађа и хорских одговора којим се можда добијају поени на домаћој политичкој сцени, али Србији не доносе ништа, рекао је Вучић.

Нагласио је да многима смета у региону и свету одговара стабилна, снажна и јака Србија, која послије 36 година може да купи хеликоптере, која лети за Њујорк, једина од 11 земаља у региону, Србија у којој Кинези отварају Железару, која има отворен пут на европско и евроазијско тржисте.

"Зато ће многи да покушају да увуку Србију у ту врсту блата, јер им ми одговарамо као губави. Неће нас увући у те ствари, мене лично могу да вређају колико хоће, ниједну ружну реч нећу да кажем ни о једном од њих, поштоваћемо друге народе, али никоме никада нећемо дозволити да гази наш народ и Србију", поручио је Вучић.

На питање да ли ти покушаји стижу из региона или и свијета, он је рекао да нема никакве сумње у то, да је уочљиво да су приче о варничењу и сукобима између двије стране почеле послије пар дана, а да он није рекао ни једну реченицу осим оне оне да са БиХ жели најбоље односе, али да неће дозволити да Србију газе.

Вучић је рекао да је Србија, од прошлогодишњих догађаја у Сребреници, упућивала само поруке мира.

"У складу са арапском пословицом - кад вас неко гађа камењем, можете да правите зидове или мостове. МИ смо као влада правили мостове", рекао је Вучић.

Додао је да Србија поштовала поруку из Сребренице да не долазе у Поточаре.

"Ако вам смета то што ћемо да ставимо цвет, положимо венац, ми нећемо доћи", релкао је Вучић, нагласивси да нико никада није рекао да мисли да новцем може да ода поштовање.

Подсјетио је да предстоји низ различитих годишњица, поручивши да је поносан што је предсједник владе земље која поштује и туђе жртве, али умије и да отворено говори о злочинима који су почињени над Србима.

Каже да многи не желе напредак Србије јер не могу сви да гледају у будућност.

"Не могу да вам објасним колико се радујем Железари која је преузета, разговорима о Фијату, у то гледам, а неко се радује и каже еј ви Срби, злочинци и криминалци, тако мисле наредних 200 година да нам понављају. Доста је са тим. Они који су злочинци одговарају пред судом, знам да се неки слободно шетају који су копали очи, овде такви не шетају слободно или ако га знате покажите нам га", рекао је Вучић, подсјећајући и да још увијек нико није одговарао за страшан злочин у Вариводама у акцији "Олуја".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана