Udaren temelj “Beogradu na vodi”

Agencije
Udaren temelj “Beogradu na vodi”

Beograd - Vlada Srbije i kompanija “Igl hils” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) potpisali su u nedjelju ugovor za projekat “Beograd na vodi”, čija je vrijednost 3,5 milijardi evra, a koji bi trebalo znatno da pokrene srpsku privredu i uposli građevinsku industriju.

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, predsjednik Upravnog odbora “Igl hilsa” Muhamed Alabar i direktor “Beograda na vodi” Aleksandar Trifunović. Mihajlovićeva je izjavila da je to veliki dan za Beograd i Srbiju.

- Beograd radi sve što može danas, da ne bi ostavio za sutra, jer su sutra neki novi izazovi. Srbija i Beograd grade i ovo je velika mogućnost da zaposlimo građevinsku, mašinsku i svaku drugu industriju - rekla je Mihajlovićeva. Dodala je da očekuje da će ugovor biti realizovan u predviđenom roku.

- Hajde da već krajem ovog leta počne izgradnja, a od onda Beograd bude stecište onih koji će doći ovde da žive - rekla je ministar odgovarajući na pitanja o prodaji stanova.

Mihajlovićeva je dodala da ta prodaja zavisi od ponude i potražnje, ali da je sigurno da Beograd pokazuje trend razvoja i da ništa neće ostati neprodato.

- Beograd i Srbija neće izgubiti, već samo mogu da dobiju, tako što će se ovde zaposliti građevinska industrija i što će u Beogradu da se radi, jer svaka investicija je šansa da kompanije rade i ljudi dobiju posao - dodala je ona.

Prvi čovek “Igl hilsa” i investitor projekta “Beograd na vodi” Mohamed Alabar rekao je da je potpisivanje ugovora važan korak, jer ovakav projekat može da ima nevjerovatan efekat na ekonomski rast.

- Ovaj dan je važan za građane UAE i Srbije. Ovo je dan koji bi trebalo da slavimo kao početak i jačanje saradnje naše dvije zemlje - rekao je Alabar. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da će ugovor o realizaciji projekta biti pravnosnažan kada Komisija za zaštitu konkurencije da odobrenje i da će biti dostupan javnosti. Ispred zgrade Beogradske zadruge, gdje je potpisan ugovor za realizaciju projekta “Beograd na vodi”, okupile su se dvije grupe građani koji se protive potpisivanju ugovora.

- Došli smo da im pokažemo patku za sve promenjene urbanističke planove i zakone, nasilno raseljene radnike “Železnice” i sve što će tek biti urađeno na štetu građana, a u korist investitora - rekla je Ljubica Slavković iz Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”.

 

Najvažniji elementi iz ugovora:

- Srbija će biti vlasnik 32 odsto kapitala, dok će partner iz UAE biti vlasnik 68 odsto kapitala

- Kompanija “Igl hils” će obezbijediti 300 miliona evra

- Predviđeno da projekat traje maksimalno 30 godina, od čega polovina projekta mora biti završena u prvih 20 godina

- “Igl hils” će odobriti zajam Srbiji od 90 miliona evra za preseljenje željezničkih objekata, kao i 40 miliona za završetak eksproprijacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana