Ударен темељ “Београду на води”

Агенције
Ударен темељ “Београду на води”

Београд - Влада Србије и компанија “Игл хилс” из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) потписали су у недјељу уговор за пројекат “Београд на води”, чија је вриједност 3,5 милијарди евра, а који би требало знатно да покрене српску привреду и упосли грађевинску индустрију.

Уговор су потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић, предсједник Управног одбора “Игл хилса” Мухамед Алабар и директор “Београда на води” Александар Трифуновић. Михајловићева је изјавила да је то велики дан за Београд и Србију.

- Београд ради све што може данас, да не би оставио за сутра, јер су сутра неки нови изазови. Србија и Београд граде и ово је велика могућност да запослимо грађевинску, машинску и сваку другу индустрију - рекла је Михајловићева. Додала је да очекује да ће уговор бити реализован у предвиђеном року.

- Хајде да већ крајем овог лета почне изградња, а од онда Београд буде стециште оних који ће доћи овде да живе - рекла је министар одговарајући на питања о продаји станова.

Михајловићева је додала да та продаја зависи од понуде и потражње, али да је сигурно да Београд показује тренд развоја и да ништа неће остати непродато.

- Београд и Србија неће изгубити, већ само могу да добију, тако што ће се овде запослити грађевинска индустрија и што ће у Београду да се ради, јер свака инвестиција је шанса да компаније раде и људи добију посао - додала је она.

Први човек “Игл хилса” и инвеститор пројекта “Београд на води” Мохамед Алабар рекао је да је потписивање уговора важан корак, јер овакав пројекат може да има невјероватан ефекат на економски раст.

- Овај дан је важан за грађане УАЕ и Србије. Ово је дан који би требало да славимо као почетак и јачање сарадње наше двије земље - рекао је Алабар. Градоначелник Београда Синиша Мали казао је да ће уговор о реализацији пројекта бити правноснажан када Комисија за заштиту конкуренције да одобрење и да ће бити доступан јавности. Испред зграде Београдске задруге, гдје је потписан уговор за реализацију пројекта “Београд на води”, окупиле су се двије групе грађани који се противе потписивању уговора.

- Дошли смо да им покажемо патку за све промењене урбанистичке планове и законе, насилно расељене раднике “Железнице” и све што ће тек бити урађено на штету грађана, а у корист инвеститора - рекла је Љубица Славковић из Иницијативе “Не да(ви)мо Београд”.

 

Најважнији елементи из уговора:

- Србија ће бити власник 32 одсто капитала, док ће партнер из УАЕ бити власник 68 одсто капитала

- Компанија “Игл хилс” ће обезбиједити 300 милиона евра

- Предвиђено да пројекат траје максимално 30 година, од чега половина пројекта мора бити завршена у првих 20 година

- “Игл хилс” ће одобрити зајам Србији од 90 милиона евра за пресељење жељезничких објеката, као и 40 милиона за завршетак експропријације

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана