У војној вјежби Слобода 2017 учествовало више од 2.200 припадника војске и 30 авиона и хеликоптера

Срна
У војној вјежби Слобода 2017 учествовало више од 2.200 припадника војске и 30 авиона и хеликоптера

Београд - На Аеродрому Батајница завршен је приказ оперативих способности Војске Србије "Слобода 2017" којем су присуствовали највише државно и војно руководство Србије предвођено предсједником Александром Вучићем, као и предсједник Републике Српске Милорад Додик, руски министар одбране Сергеј Шојгу, те бројне стране делегације и грађани.

Присуствовали су предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић, чланови Владе Србије и премијер Ана Брнабић, Његова светост патријарх српски Иринеј, министар одбране Македоније Радмила Шекеринска-Јанковска, предсједавајући Војног комитета ЕУ Михаил Костаракос и генерални секретар Организације уговора о колективној безбједности Јуриј Хачатуров.

На Аеродрому Батајница били су и замјеник министра одбране БиХ, изасланик министарства одбране Казахстана и представници дипломатског и војнодипломатског кора и вјерских заједница.

Приказ, у којем је учествовало више од 2.200 припадника Војске Србије, 130 возила, 30 авиона и хеликоптера, организован је у оквиру обиљежавања Дана ослобођења Београда у Другом свјетском рату, а јавности су први пут представљени нови авиони "миг 9" који су стигли из Руске Федерације и савремена опрема војника по концепту 1.500.

Публика је могла да види приказ низа антитерористичких активности, међу којима је посебно атрактивна била симулирана отмица авиона на међународној линији који су ловци "миг 29" пресрели и принудно приземљили, као и ослобађање талаца.

У оквиру приказа борбеног трагања и спасавања и рјешавања талачке ситуације, публика је могла да види и ослобађање заузетих објеката уз ангажовање извиђачких капацитета са возилима "БРДМ 2" и беспилотних летјелица "орбитер мини".

Приказано је и ангажовање снага за хитно реаговање са скоком падобранима који су извели специјални дестант, као и ангажовање снајпериста и возила "милош" које је дејствовало по објекту митраљезом и бацачем граната.

Публика је могла да види налете летјелица из састава ратног ваздухопловства Војске Србије у којима је учествовало око 30 хеликоптера и авиона, међу којима и авиони "орао", "галеб 4", "ласта", хеликоптери "газела", "ХТ-40", најновији хеликоптер "ХТ-49", "ми 17" и "ми 8" и "мигови 29".

Један број нових "мигова" изложен је на писти, тако да су грађани могли да приђу и виде како изгледају.

Свечаност је увеличала руска акро-група "Стрижи" која је летјела на шест авиона "миг-29" и свој нови програм први пут приказала ван граница Руске Федерације.

Представљени су и војници опремљени према "Пројекту 1.500 " - пројекту опремања српских јединица савременим личним наоружањем, заштитном опремом и оптоелектронским посматрачким уређајима.

Послије пјешадијских ешалона наступили су моторизовани ешалони снага за реаговање Војске Србије.

Осим наоружања Војске Србије, којим су опремљене јединице, приказан је и дио из производног програма домаће намјенске индустрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана