У Приштини усвојен закон о демаркацији са Црном Гором

Танјуг
У Приштини усвојен закон о демаркацији са Црном Гором

Приштина - Посланици косовске скупштине изгласали данас су споразум о демаркацији са Црном Гором. За ту одлуку гласало је 80 посланика, док је 11 било против, преноси РТК.

Током дана, посланици Самоопредјељења су у четири наврата бацали сузавац у скупштинску салу, покушавајући да спрече гласање.

Седам посланика покрета "Самоопредјељење" је ухапшено, док је шест искључено из даљег рада скупштине.

Споразум о демаркацији потписан је прије двије и по године у Бечу, а данас је био четврти покушај парламента да изгласа његову ратификацију.

За изгласавање је било потребно двије трећине гласова посланика или 80, од укупно 120.

Споразум о демаркацији границне линије са Црном Гором потписан је у августу 2015. године у Бечу, а Скупштина Црне Горе га је након тога веома брзо усвојила.

Сједнице косовског парламента на којима се то питање налазило на дневном реду најчешће су прекидане због баченог сузавца.

Тадашња опозиција на Косову, коју је чинио и садашњи премијер и лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај, жестоко се противила овом споразуму јер су сматрали да је Косово изгубило 8.000 хектара територије.

Одмах након ратификације, висока представница Европске уније за спољну политику и безбједност Федерика Могерини навела је на свом твитер налогу да је то "добра вијест".

"Косово се креће ка визној либерализацији ЕУ за своје грађане", навела је она.

Амерички амбасадор у Приштини Грег Делави честитао је посланицима на доношењу ове одлуке.

Косовски предсједник Хашим Тачи, такође, је честитао поланицима на усвајању демаркације, додајући да је сада лопта у дворишту Европске комисије да предузме кораке како би се прекинула изолација Косова.

Косовски предсједник Рамуш Харадинај је, тим поводом, на Твитеру написао да Косово "остаје вјерно владавини закона" и одао признање посланицима који су изгласали ту одлуку. Он, такође, очекује да ће ЕУ учинити оно што је обећала и укинути возни режим грађанима Косова.

Бацање сузавца осудили су и предсједник Косова Хашим Тачи, представници амбасада и европски комесар за проширење Јоханес Хан. Медији су потом пренијели да је косовска полиција привела седам посланика Самоопредјељења, осумњичених да су активирали сузавце, док је шест посланика искључено са сједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана