Сви говоре о Весељију - ко је прави “господар Косова”?

Сви говоре о Весељију - ко је прави “господар Косова”? 09.09.2018 13:02 | Танјуг

Кадрија Весељија је предсједник Србије Александар Вучић својевремено означио као правог “господара Косова”.

Према незваничним информацијама, Весељи је организовао постављање барикада на путевима ка селу Бање, како би спречили предсједника Вучића да посјети тамошњу српску енклаву.

Весељи је тренутно предсједник косовског парламента и лидер Демократске партије Косова (ДПК) од када је његов блиски пријатељ Хашим Тачи изабран за косовског предсједника.

Весељи је прије неколико месеци “поручио” Београду да се Албанци “неће зауставити до Ниша”, ако “Србија покуша да се врати” на Косово и Метохију.

Политичка метафора или претња, тек, изговорио ју је човјек који је некада био на челу обавјештајне службе ШИК, која је настала и дјеловала у оквиру такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК), чије злочине ће истраживати Специјални суд.

Весељи и Тачи, заједно са актуелним премијером Рамушем Харадинајем, противе се раду Специјалног суда и покушавају, преко посланичке иницијативе у косовском парламенту, да укину одлуку о формирању те правосудне институције, коју је донио парламент у претходном сазиву.

Обавјештајна служба ШИК, званично је угашена 2008. године, а име Кадрија Весељија којег је предсједник Србије Александар Вучић, након јучерашњег убиства српског политичара Оливера Ивановића, означио као истинског “господара Косова”, спомиње се уз Тачија у извјештају Савјета Европе у афери трговине људским органима, углавном српских затвореника, током рата 1989-1999. године.

Не мало изненађење је био први избор Весељија за предсједника косовког парламента, а медији су тада писали да бивши обавијештајац и један од команданата ОВК више воли да дјелује из сијенке.

Ништа мањи шок је била и одлука, након посљедњих парламентарних избора на Косову и Метохији, да владајућу коалицију формира Весељијева ДПК и Харадинајева Алијанса за будућност Косова, која је названа “ратном коалицијом”.

По избору за предсједника косовског парламента, Весељи је грађанима на КиМ обећао да ће задржати “партнерске и пријатељске односе са САД” и да нема ништа спорно у томе што је водио некадашњу тајну службу Косова јер је, како је рекао, и бивши председник САД Џорџ Буш млађи такође некада био сарадник ЦИА.

Весељи је у Швајцарској наводно 2009. основао фирму као српски држављанин, односно са српским пасошем. Према наводима медија, као један од команданата групе “Црна рука” заједно је са Тачијем и Џавидом Хаљитијем учествовао у киднаповањима и убиствима Срба, али и непослушних Албанаца.

Весељи је, према тим информацијама, заједно са још неким припадницима ОВК утицао на заштићене свједоке у хашким процесима, претио им, застрашивао их и организовао њихова убиства, а четворицу је, како се тврди, лично ликвидирао.

За Весељија се наводи да је био и члан Албанске информативне агенције, која је дјеловала у оквиру ФАРК-а , албанске оружане формације самопроглашене Републике Косово, у којој су били претежно бивши официри ЈНА и радници ДБ-а и МУП-а албанске националности.

У једном говору у косовском парламенту о “оправданој борби ОВК” Весељи је рекао да је та формација формирана да би се “борила да докрајчи апартхејд српског режима, гдје су Албанци третирани као грађани другог реда”.

ОВК се борила за изградњу слободног друштва гдје влада правда, гдје су сви једнаки пред законом. Да створи државу у којој грађанин може бити кажњени само послије поштеног судског процеса, где се кривица утврђује преко јасних доказа - рекао је он.

Иначе, Весељи је као шеф параобавештајне службе ШИК на Косову предмет бројних истрага. У оквиру истрага које се против Весељија воде, у извјештајима Комисије ЕУ о економској ситуацији у рату “Републике Косово” био је означен за главног “благајника” терориста.

Група коју је тада контролисао наводно се бавила трговином - од дроге до људских органа.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица