SAD: Odbačena tužba protiv Hrvatske

SAD: Odbačena tužba protiv Hrvatske 29.09.2017 16:47 | Agencije

Čijago - Okružni sud u Čikagu odbacio tužbu u predmetu u kojem se od Hrvatske traži odšteta od 3,5 milijardi dolara za navodno oduzetu imovinu Jevrejima, Srbima i Romima

To je objavilo hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, prenosi "Večernji list".

Tužba "Lalić i drugi protiv Republike Hrvatske", koja je pokrenuta krajem marta 2016. i koja traži naknadu za žrtve ustaškog režima, njihove nasljednike i rodbinu, odbačena je nakon četiri održana ročišta u fazi rasprave o formalnim pretpostavkama za vođenje spora.

Iako je tužba odbačena prije rasprave o meritumu spora, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske ponavlja da Republika Hrvatska, kako to jasno stoji i u Izvornim osnovama Ustava Republike Hrvatske, nije nasljednik Nezavisne Države Hrvatske te da kao takva ne snosi i ne može snositi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene tokom tog razdoblja.

Privatnu tužbu grupa američkih građana pokrenula je protiv jedne države, članice Evropske unije.

Pošto se proljetos u medijima pojavila informacija o tužbi u Čikagu, američki advokat Džonatan Levi rekao je za Balkansku istraživačku regionalnu mrežu (BIRN) da je ona nevažeća i da je njegovim klijentima Lizabet Lalić i Bogdanu Kljaiću, čija se imena nalaze među podnositeljima tužbe, ukraden identitet.

Advokat zastupa dvoje klijenata u slučaju protiv Vatikana, od koga potražuju novac koji su ustaše položile u Vatikansku banku. On je rekao i da je najmanje još troje navodnih tužitelja umrlo i da pretpostavlja da ni oni nisu znali za tužbu. Prema njegvoim riječima, Lalić i Kljajić ne žele da tuže Hrvatsku, koja je po međunarodnom pravu država nasljednica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica